Deze simpele workout houdt niet alleen lichaam, maar ook hersenen in shape

Wetenschap Lisanne Beijen 19 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is geen geheim dat sporten en fysieke beweging ook mentale voordelen met zich meebrengt. Regelmatig sporten houdt het lichaam jong en houdt je brein ook jong. Wie tijdens een workout ook zijn korte- en langetermijngeheugen wil trainen hoeft daarvoor niet tijdens het hardlopen of wielrennen te proberen om straatnamen te onthouden. Probeer simpelweg een andere sport die volgens wetenschappers, zonder extra trucjes, je geheugen traint.

Om de sport waar we het over hebben te beoefenen heb je geen dure accessoires en apparaten nodig. Heb je een lichaam, dan kun je deze sport doen. Al heb je wel één essentieel ding nodig: water. Veel water. De sport waar we het natuurlijk over hebben is zwemmen.

Zwemmen een goede workout voor geheugen

Volgens een recent wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd in The Physiological Society verbetert zwemmen het korte- en langetermijngeheugen. Zoals gezegd heeft sporten in het algemeen een positief effect op ons lichamelijke en mentale welzijn, maar heeft het ook voordelen voor onze hersenen. In dit onderzoek werd in het specifiek gekeken naar het effect van zwemmen op veranderingen in het geheugen.

zwemmen wetenschappelijk onderzoek
Met z’n allen (Afbeelding: Sergio Souza / Pexels)

Een experiment met waterratten

Om dit te onderzoeken werd gebruik gemaakt van een groot aantal waterratten. Ja, dat lees je goed. Voor het experiment werden geen fanatieke zwemmers ingezet maar jonge ratten. Al staan die ook bekend als bedreven zwemmers.

Voor het wetenschappelijke experiment zwommen de jonge ratten 60 minuten per dag, vijf dagen per week. 60 minuten: dat is een serieuze workout. Dat houdt de gemiddelde bankhangende binger niet vol.

Om het geheugen van de ratten te testen werd gebruik gemaakt van het zogenaamde radial arm water maize (RAWM). Dit is een veel gebruikte methode om het geheugen van knaagdieren te testen.” rel=”noopener” target=”_blank”> Deze video legt verder uit hoe deze onderzoeksmethode werkt (inclusief heerlijk Amerikaanse voice-over).

zwemmen workout
Een goede workout (Afbeelding: Emily Rose / Pexels)

De resultaten van dit wetenschappelijke onderzoek laten zien dat de ratten al na zeven dagen zwemmen een beter korte- en langetermijngeheugen hadden. Regelmatig zwemmen is een hele goede full-body workout en houdt je hersenen daarnaast ook in shape. Een win-win dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen