Geen paniek: dit moet je doen als je smartphone niet wil opladen

Gadgets Ilona Braam 10 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Eén van de vervelendste dingen aan een smartphone is dat je hem telkens moet opladen. Maar wat al helemaal vreselijk is, is wanneer je hem probeert op te laden en er niks gebeurt. Dat is iets dat bij toch wel behoorlijk wat mensen voor paniek zal zorgen, maar gelukkig zijn er nog wat dingen die je kunt doen om te troubleshooten. Meestal blijkt er uiteindelijk iets niet al te serieus aan de hand te zijn en is je smartphone vaak gewoon nog in tip top conditie.

Opladen zonder elektriciteit?

Als je wanhopig je batterij probeert op te laden om te concluderen dat hij steeds leger en leger wordt, is het eerst tijd om te kijken of hij wel energie kan krijgen. Check bijvoorbeeld of het wel lukt met een ander stopcontact. Soms kan het zijn dat er een probleem is met het stopcontact of met het verlengsnoer dat je gebruikt. Als je een powerbank gebruikt is het handig dat deze zelf ook is opgeladen. Bij draadloos opladen moet je toestel precies goed liggen op het matje en soms zorgt het hoesje ervoor dat er niet draadloos opgeladen kan worden. Vooral als het hoesje bijvoorbeeld van aluminium is. Bedenk dat smartphones allemaal overgaan op een glazen achterkant om draadloos te kunnen opladen.

smartphone opladen

Problemen met de oplader

Als er wel elektriciteit beschikbaar is, zou het probleem ook kunnen liggen aan je oplader. Als je niet de officiële oplader gebruikt, zou het daaraan kunnen liggen. Probeer het eens met een officiële oplader. Als dat niet werkt zou het probleem aan het kabeltje kunnen liggen. Probeer op te laden met een ander kabeltje en mogelijk lukt het nu wel. Dan zou het nog aan de adapter kunnen liggen en even een andere adapter gebruiken zorgt voor meer antwoorden.

Problemen met toestel zelf

Als het bovenstaande allemaal niks doet, is er helaas een kans dat het aan je smartphone zelf ligt. Als hij helemaal leeg is gelopen, kan het even duren voordat je weer iets ziet verschijnen bij het opladen. Er is dus nog een kans dat er niks aan de hand is. Maar als er na een half uur nog niks gebeurt, is het tijd voor andere maatregelen. Probeer als eerste het toestel opnieuw op te starten. In sommige gevallen kan dit al helpen. Mocht dat niks doen is het tijd om de oplaadpoort eens te bekijken. Soms zit hier allerlei viezigheid in of is hij beschadigd geraakt. Je kunt ook checken of er een een update voor je besturingssysteem is. In sommige gevallen helpt het als je je toestel weer up to date krijgt. Als je smartphone een verwijderbare batterij heeft, helpt het soms ook om hem er even uit te halen en weer te installeren.

Paniek

Mocht niks helpen, dan is het misschien tijd om inderdaad in paniek te raken. Gelukkig zijn er echter altijd mensen die er meer verstand van hebben en je verder kunnen helpen. Hopelijk is je garantie nog geldig en kun je je toestel kosteloos laten repareren. Anders moet je er iets voor betalen en afhankelijk van hoeveel, is het misschien ook tijd voor een nieuwe telefoon. Over twee dagen onthult Apple zijn nieuwe iPhones eindelijk en wie weet dat daar iets voor je tussen zit.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pocketnow

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen