Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 21 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Snapchat-filter die tot dodelijk ongevallen leidt eindelijk verwijderd

Snapchat heeft bevestigd dat de speed filter uit de app gehaald wordt. De filter in kwestie is al sinds 2013 beschikbaar. Het gaat om een filter waarmee je laat zien hoe snel een telefoon beweegt wanneer je een foto of video maakt. Deze filter is verantwoordelijk voor heel wat ongelukken.

Eerder verdedigde Snapchat de filter nog. Maar het bedrijf is daar nu van teruggekomen. In de afgelopen jaren is deze speed filter verantwoordelijk geweest voor meerdere auto-ongelukken, verwondingen en zelfs doden. De gebruiker is natuurlijk altijd verantwoordelijk, maar bij deze ongelukken was de gemene deler deze filter.

Snapchat haalt Speed filter uit app

Een vertegenwoordiger van Snapchat laat weten dat gebruikers de filter steeds minder zijn gaan gebruiken. Daarom wordt hij nu verwijderd. Eerder was de filter al niet meer beschikbaar tijdens het rijden. Het verwijderen van de filter is nu begonnen, maar het kan nog weken duren voordat deze helemaal verdwenen is.

De speed filter zorgt al jaren voor ophef:

De nieuwe houding komt overigens niet uit het niets. Een rechtbank in de Verenigde Staten heeft geoordeeld dat Snap, het moederbedrijf van Snapchat, verantwoordelijk gehouden kan worden voor ongelukken die zijn veroorzaakt door haar app. Het ging in dit geval om een fataal auto-ongeluk.

Filters zorgen voor problemen

In 2016 nam een achttienjarige autobestuurder een selfie tijdens het rijden en in dat proces ramde hij tegen een andere auto aan. De bestuurder reed op dat moment 172 kilometer per uur. De aangereden persoon heeft sindsdien traumatische letsel aan het brein en heeft destijds Snap voor de rechter gesleept.

Snapchat introduceert Story Studio edit-app voor iPhone (en meer!)

Dit is overigens niet de enige filter die voor problemen zorgt. Vorig jaar bracht Snapchat tijdens Juneteenth een filter uit waarbij je moest “lachen om de ketenen te breken”. Dat was nogal ongepast, omdat Juneteenth een dag in de VS die in het teken staat van het einde van de slavernij. Er werd toen volop over geklaagd door gebruikers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NPR

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!