Sony bereikt belangrijk keerpunt met de PlayStation 5

Games Jelle van Es 5 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Eerder vandaag hadden we al goed nieuws rondom de PlayStation 5. Toen bleek namelijk dat Sony verwacht de problemen met de voorraad van de spelcomputer redelijk op te lossen. En nu is er nog meer goed nieuws.

Tegenover de investeerders liet Hiroki Totoki, de CFO van Sony, weten dat de PlayStation 5 inmiddels niet meer met verlies wordt verkocht. Dat gebeurt in eerste instantie vaak met spelcomputers, omdat men over het algemeen meer winst pakt op verkochte games en accessoires.

PlayStation 5 niet meer met verlies verkocht

Het is voor Sony zelf natuurlijk goed nieuws dat de PlayStation 5, de Disc-versie dan, niet meer met verlies wordt verkocht. Dat betekent dat het het bedrijf is gelukt om de kosten te drukken en nu dus goedkoper de spelcomputer kan gaan maken. En uiteindelijk kan dat dan weer leiden tot een prijsdaling van de spelcomputer. Want met 499 euro is hij nog altijd ietwat aan de dure kant. Niet dat een prijsdaling nu zin heeft, want de voorraad is en blijft beperkt en de vraag is nog hoger dan het aanbod. Maar mocht straks de situatie weer ietwat normaal zijn, dan zou het goed kunnen dat er een prijsdaling aankomt.

PlayStation 5
PlayStation 5 (Afbeelding: Charles Sims / Unsplash)

Bij de Digital Edition van de PlayStation 5 is er overigens nog geen winst per verkochte spelcomputer. Daar wordt nog een beetje verlies op gemaakt, maar volgens Sony wordt dat gecompenseerd door de verkoop va accessoires. Men verwacht dat die spelcomputer over een paar maanden ook met een winst kan worden verkocht. Als we kijken naar de rest van de financiële cijfers, dan zie je dat de PlayStation 4 op zijn einde loopt. Het afgelopen kwartaal werden er 500.000 exemplaren van verscheept. Dat is flink wat minder dan de 1,9 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Als je de omzet van de PS4 en PS5 bij elkaar optelt, dan ziet men een omzet van 934 miljoen dollar. Vorig jaar was dat nog 508 miljoen. De verkoop van de PS5 heeft dus veel geld binnen gebracht.

Andere cijfers

Verder zijn er nu 46,3 miljoen actieve PlayStation Plus-gebruikers, wat iets minder is dan de 47,6 miljoen die het bedrijf in het vorige kwart noteerde. Verder zijn ook de verkochte games afgenomen. Vorig jaar in dit kwartaal werden er 91,4 miljoen games verkocht. Nu was dat 63,6 miljoen. Qua first party games deed Spider-Man: Miles Morales het erg goed met 6,5 miljoen verkochte exemplaren. Ratchet & Clank: Rift Apart verkocht 1,1 miljoen exemplaren op de PlayStation 5 tot nu toe en Returnal wist de 560.000 verkochte exemplaren te halen.

PlayStation 5 weer (beperkt) op voorraad: zo kun je ‘m scoren bij Coolblue

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen