Sony neemt afscheid van PlayStation-kopstuk: gaat de console drastisch veranderen?

Games Jeroen Kraak 6 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

De PlayStation is al jarenlang een van de meest populaire consoles. Masayasu Ito heeft daaraan een grote bijdrage. De Japanner neemt nu afscheid van Sony. Wat betekent dit voor de toekomst van de spelcomputer.

Al jarenlang is Sony een van de leiders van de console-wereld. Het begon met de gewone PlayStation en we zijn inmiddels al bij de vijfde editie. Een flink gewilde editie overigens, aangezien de spelcomputer nog steeds amper aan te slepen is.

De verantwoordelijke voor de PlayStation 5 verdwijnt

Een van de mensen achter het grote succes is Masayasu Ito. Hij was de hardwarechef van de spelcomputerdivisie van de Japanse techgigant en leidde de engineering van de PlayStation 4 en 5. Daarnaast had hij ook de leiding over de ontwikkeling van de PS VR-headset, PS4 Pro. Hij gaat nu met pensioen en dus is er ruimte voor iets nieuws.

Sony lijkt echter door te gaan op de oude voet. Ito wordt vervangen door Lin Tao, de huidige directeur van PlayStation. Veel grote veranderingen lijken er dan ook niet te komen. Toch heeft de toekomst flink wat uitdagingen in petto aangezien de concurrentie van Xbox hevig is.

Jouw toekomstige PlayStation 5 is duurder, geldt dit voor Xbox en Nintendo ook?

Microsoft zet met Xbox vol in op het toegankelijk maken van hun diensten. Zo is Cloudgaming nu ook mogelijk op verschillende Samsung-televisies. Gamers hebben dus geen console meer nodig in huis om te gamen. Waarom zou je er dan nog een aanschaffen?

PS5 PlayStation 5 Xbox Game pass
PlayStation 5 (Afbeelding: Kerde Severin / Unsplash)

Hoe moet het met de PlayStation 6?

Overigens lijkt Tao nog wel even de tijd te hebben voor eventuele PlayStation 6, die er waarschijnlijk ondanks alles toch zal komen. Als we de trend van de laatste jaren volgen, kunnen we deze in 2027 verwachten. Tussen de PS3, PS4 en PS5 zat elk 7 jaar.

Bovendien zal het ons niet verbazen als er over een paar jaar een Pro- en Slim-model op de markt komt. Eerst is het natuurlijk tijd voor de PSVR2. Sony heeft de VR-bril al aangekondigd alleen een releasedatum ontbreekt nog.

Waarom je beter geen Blu-rays op je PlayStation 5 kunt afspelen

Tijd voor verandering?

De grote vraag is natuurlijk of het goed is dat PlayStation op dezelfde voet verder gaat. Natuurlijk is de PS5 een echte topconsole die flinke prestaties kan leveren. Iets wat het nog amper heeft gedaan, omdat Sony nog voorzichtig is en haar toptitels niet exclusief voor de nieuwste consoles maakt. Het houdt nog rekening met PS4-specs, waardoor niet de volle capaciteit wordt gebruikt. Logisch, aangezien er ook meer PS4’s zijn dan PS5’s, waardoor er meer omzet is te behalen.

Toch lijkt Microsoft een voorsprong te hebben genomen in het aanbieden van abonnementen. PlayStation heeft natuurlijk Plus hervormt, maar loopt nog steeds achter op Xbox. Maar goed, dat is weer een ander gebied dan hardware, waar Ito eerder voor verantwoordelijk was. Sony zal op dat gebied nog echt een inhaalslag moeten maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen