[PREVIEW] Sony Xperia 5: perfecte kleine high-end smartphone?

Smartphones Dominick Vietor 9 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Smartphones worden groter en groter en daar is niet iedereen blij mee. Tijdens de IFA 2019 presenteerde Sony een oplossing voor dat probleem: de Sony Xperia 5. Een kleinere variant van de Xperia 1. Is die de moeite waard? We zoeken het uit in deze Sony Xperia 5 preview.

‘Compacte’ nieuwkomer

Kleine smartphones zijn niet nieuw voor Sony. Met de Compact-lijn had het bedrijf jarenlang een echt kleine variant van zijn grotere vlaggenschip in de lineup. Bij de lancering van de Sony Xperia 1 eerder dit jaar ontbrak zo’n toestel. Tot onvrede van de Europese markt, volgens Sony. Zo ontstond vanuit Sony Europa de vraag aan het Japanse hoofdkantoor om toch maar een kleinere 1 te lanceren, en inmiddels is die er.

Sony Xperia 5 IFA overzicht
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De Sony Xperia 5 heet expres geen Xperia 1 Compact: het concept is een beetje veranderd. Hoewel de Xperia 5 voor hedendaagse begrippen vrij klein en vooral smal is, kun je een smartphone met een 6,1-inch scherm toch moeilijk Compact noemen. Hoewel dat cijfer ook niet alles zegt: vanwege de langere beeldverhouding is dit display qua oppervlakte kleiner dan een ‘regulier’ 6,1-inch scherm. Vanwege de smalle behuizing voelt de 5 ook duidelijk compacter dan veel concurrenten.

Sony Xperia 5 IFA achterkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De Xperia 5 heeft een strak vierkant ontwerp en valt vooral op door zijn beeldverhouding 21:9. Leuk voor het kijken van films, maar vooral ook om ervoor te zorgen dat hij lekker smal en daarmee handzaam is. Al moet ik wel zeggen: de schermranden aan de boven- en onderkant hadden wel wat kleiner gemogen. Toch ben ik over het algehele ontwerp van de Sony Xperia 5 zeker te spreken.

Oledscherm mist 4K

Dé onderscheidende feature van de Xperia 1 was misschien wel zijn 4K HDR Oledscherm. Die extreem hoge resolutie is in de Xperia 5 gesneuveld. Betekent gelukkig niet dat hij een lelijk scherm heeft: het full HD+ HDR Oledscherm ziet er nog steeds uitstekend uit. Misschien net niet op het niveau Galaxy S10, maar zonder meer mooi.

Sony Xperia 5 IFA films
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De beeldverhouding maakt het scherm ideaal voor het consumeren én maken van films. Bredere beeldformaten worden steeds normaler in de videowereld, en de Sony Xperia 5 kan erg makkelijk 21:9 filmen vanwege dat scherm met dezelfde verhouding. De Cinema Pro-app is daarbij een leuke toevoeging: die zorgt ervoor dat je veel instellingen kunt doen en tijdens het filmen al kunt color graden.

Triple 12-megapixelcamera

Achterop de Xperia 5 zitten drie camera’s. Ze hebben allemaal een resolutie van 12 megapixel, maar verschillen in brandpuntsafstand. Zo heb je beschikking tot een groothoek-, standaard- en zoomcamera. Zien we tegenwoordig wel vaker natuurlijk, maar het is wel een erg fijne optie om te hebben.

Sony Xperia 5 IFA cameras
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Kwalitatief kan ik nog niet veel over de camera’s zeggen: daarvoor was onze testperiode op de beursvloer te kort. Gezien het in principe om dezelfde camera als in de Xperia 1 gaat verwacht ik dat de kwaliteit goed maar niet wereldschokkend is. Niveautje subtop, zeg maar.

High-end specs

Kijk je wat uitgebreider naar het specificatiekaartje van de Sony Xperia 5, dan zie je zo’n beetje alles wat je anno 2019 mag verwachten. Een Snapdragon 855-chipset, 6GB werkgeheugen, stereospeakers en geen audiojack. Dat zit allemaal verwerkt in een waterdichte body. En het draait natuurlijk op Android; versie 9.0 in dit geval.

Sony Xperia 5 IFA in hand
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De gebruikservaring die daarbij hoort is uitstekend. Ik heb geen haperingen gemerkt en de combinatie van een mooi scherm en snelle chipset is altijd fijn. Het enige waar ik mijn bedenkingen bij heb is de batterijcapaciteit van 3140mAh. Niet erg veel voor hedendaagse begrippen. Snelladen kan hij wel, maar supersnelladen hoort niet tot de opties. Draadloos laden trouwens ook niet.

Sony Xperia 5 preview conclusie

Kleine high-end smartphones zijn erg dun gezaaid. Wat dat betreft is de Sony Xperia 5 sowieso een fijne toevoeging aan de markt. Sony heeft met dit toestel bovendien de belangrijke zaken goed voor elkaar, waardoor de Xperia 5 fijn in gebruik is. Dat ‘ie een 21:9 scherm heeft is een leuke extra. Het maakt hem handzamer en zorgt ervoor dat je goed films kunt kijken op het toestel.

Sony Xperia 5 IFA voorkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Toch kan ik nog niet zeggen dat dit dé keuze is voor mensen die een wat kleiner toestel willen. Dat was bij eerdere compacte Sony’s wel zo. De combinatie van een wel erg groot scherm voor een ‘compacte’ smartphone en de komst van de Samsung Galaxy S10e eerder dit jaar, maken de keuze wat lastiger. Hoe de Sony Xperia 5 en Galaxy S10e zich precies verhouden zal later moeten blijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen