Sam Dille
Sam Dille Wetenschap 18 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Angstaanjagende spinsterren verwoesten de Melkweg: moeten we ons zorgen maken?

Astronomen hebben zwarte weduwen en redbacks, ook wel ‘spinsterren, in de ruimte ontdekt. Hoewel deze kosmische objecten soortgenoten niet doden of opeten, vertonen ze wel gewelddadig gedrag tegenover soortgelijke objecten. Vormen deze angstaanjagende figuren een gevaar voor ons melkwegstelsel?

Naast de alledaagse spinsterren ontdekten de onderzoekers ook een bizarre kruising tussen zwarte weduwe en de redback. De wetenschappers gebruikten de inmiddels ingestorte Arecibo-telescoop in Puerto Rico om de sterren te analyseren.

Arecibo telescoop
De Arecibo telescoop (Afbeelding: UCF)

Spinsterren zitten vol met agressie

Spinsterren zijn een soort zwarte weduwen of redbacks die minstens één keer per 30 milliseconden ronddraaien en bij elke rotatie flitsen als een vuurtoren. Ze cirkelen zo dicht bij hun metgezellen dat ze vaak grote delen van andere sterren wegblazen. Precies zoals een spin die zijn soortgenoot uit een tak trekt. In een nieuw artikel identificeren onderzoekers drie nieuwe zwarte weduwen en een redback in onze Melkweg. Ze vonden zelfs een spinster die een kruising is van twee verschillende soorten.

Wanneer een spinster zijn metgezel heeft toegetakeld tot nog maar minder dan 10 procent van de massa van de zon, wordt die ster een zwarte weduwe genoemd. Redbacks hebben echter zwaardere soortgenoten die meer dan een tiende van de massa van de zon zwaar zijn. De kruisingster is daarentegen moeilijk te categoriseren. Voorlopig hebben onderzoekers het een redback genoemd omdat zijn metgezel een massa heeft van minstens 0,055 keer de massa van de zon. Dit is heel zwaar voor een zwarte weduwe, maar vrij licht voor een redback. Wat deze mysterieuze kruising nu precies inhoudt is nog steeds een raadsel, dus ook voor antwoorden op dit mysterie zullen we nog even geduld moeten hebben.

Naast de spinster bestaat er ook een zombiester. Dit is een angstaanjagende, onzichtbare ster die te herkennen is aan een groene gloed. Lees hier hoe de zombiester precies is ontstaan en of deze ster een bedreiging vormt voor onze Melkweg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!