Elektrische fiets: Volgens de Telegraaf is dit de beste e-bike met een voorwielmotor

Elektrische fietsen Redactie 28 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Omdat er inmiddels zoveel verschillende soorten e-bikes bestaan, organiseren meerdere bedrijven en bonden elk jaar weer een grote elektrische fiets test om te kijken welke fietsen er als beste uit de bus komen. De Telegraaf doet daar ook aan mee en dit jaar hebben ze in samenwerking met de Fietsers- en Consumentenbond 35 fietsen onder de loep genomen.

In de test werden de fietsen in drie verschillende categorieën ingedeeld en als je op zoek bent naar een elektrische fiets met een voorwielmotor, moet je volgens de test voor de Sparta F8E LTD 500Wh gaan.

Elektrische fiets met goede rijeigenschappen

De Sparta won in de categorie “voorwielmotor en naafversnelling onder de 2.000 euro” en wordt in de eindconclusie omschreven als een elektrische fiets met goede rijeigenschappen. Daarnaast zou de e-bike ook uitgerust zijn met goede onderdelen en je onderweg een goede stille ondersteuning bieden. De testfietsers waren vooral onder de indruk van de stille en gelijkmatige ondersteuning van de voorwielmotor. Alleen wanneer je een heuvel op moet, zou de ondersteuning wat tegenvallen. Goed om te weten dus dat het een fiets is, die je misschien toch maar moet overslaan als je in een heuvelachtig gebied woont.

Sparta F8E elektrsiche fiets
Afbeelding: Sparta

Verwijderbare accu

De elektrische fiets is getest met een 522Wh accu. Deze bevindt zich in de bagagedrager en zou je makkelijk weer kunnen verwijderen om ‘s avonds bijvoorbeeld binnen op te laden. De accu zou je theoretisch gezien maximaal tot 211 km onderweg een boost kunnen geven. Zoals altijd hangt die actieradius echter af van verschillende omstandigheden, zoals het parcours en de mate van ondersteuning.

Elektrische fiets
Afbeelding: Sparta (Afbeelding: Sparta)

Vijf verschillende rijprogramma’s

Je kunt gaan voor vijf verschillende rijprogramma’s, namelijk Eco, Cruise, Tour, Sport en Power. Als je voor Eco gaat zou de actieradius 112 tot 211 moeten zijn en met de andere programma’s wordt dat steeds minder. De Power modus ondersteunt je onderweg het minst lang met een actieradius van 29 tot 60 km. Tijdens de fietstest bleek de actieradius op het zware testparcours zo’n 42 km te zijn.

Zoals gezegd komt de Sparta F8E met een prijskaartje onder de 2.000 euro. Ze zitten er weg erg dicht tegenaan. De elektrische fiets kost je namelijk 1.999 euro. Leuk om te weten is dat je nu tijdelijk vijf jaar gratis garantie krijgt op de e-bike van Sparta. En natuurlijk kun je altijd nog een testrit boeken om zelf te kijken of het wat is. Ook het Algemeen Dagblad organiseert elk jaar weer een e-bike test en als je op zoek bent naar een degelijke stadsfiets, zou je volgens het AD ook voor de Batavus Fonk E-Go kunnen gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!