Mark Hofman
Mark Hofman Cars 19 jul 2021

Tesla breekt belofte en rekent alsnog $1500 voor Full Self Driving hardware

Sinds dit weekend is het mogelijk om je Tesla volledig uit zichzelf te laten raden. Althans, het abonnement waarmee je de functionaliteiten binnenhaalt is sinds dit weekend live. Europese prijzen zijn op dit moment nog niet bekend, maar we weten wel hoeveel het geintje je in dollars gaat kosten.

Alleen zijn Tesla-bezitters op dit moment best wel boos op het bedrijf van Elon Musk. Naast het feit dat er betaald moet worden voor de functionaliteiten van Full Self Driving, zijn er ook opeens kosten verbonden aan de hardware. Opvallend, want de upgrade zou oorspronkelijk gratis zijn.

Tesla breekt belofte met Full Self Driving

Mensen die tussen eind 2016 en halverwege 2019 een Tesla hebben gekocht, kregen te horen dat er geen hardware-upgrade meer nodig was voor Full Self Driving. Alle benodigdheden zaten bij de auto, en dus ook de verkoopprijs, inbegrepen. Al liepen de plannen wel iets anders dan in eerste instantie gedacht werd.

Tesla elektrische auto
Het bericht uit 2016 (Afbeelding: Tesla)

Tesla kwam er snel achter dat Hardware 2.0 en 2.5 niet opgewassen waren tegen de benodigdheden voor Full Self Driving. Daarom besloot het bedrijf zijn eigen chip, beter bekend als Hardware 3.0 en FSD Computer, te gebruiken. Deze word sinds halverwege 2019 gebruikt, maar auto’s die eerder aangeschaft waren konden op een gratis upgrade rekenen. Mits er betaald werd voor Full Self Driving.

Alleen komen die bezitters er nu achter dat die upgrade, ondanks de aanschaf van Full Self Driving, alsnog $1500 kost. Een belofte die door Tesla gebroken wordt, dus.

Tesla Model 3 elektrische auto
De auto van Tesla (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De kosten van autonoom rijden

Consumenten zijn boos op Tesla en dat is, in dit geval, helemaal terecht. Al is dit zeker niet de eerste keer dat het bedrijf een belofte breekt aan klanten van het eerste uur. Toch kan het zijn dat jij op dit moment alsnog geïnteresseerd bent in Full Self Driving. Iets dat ervoor zorgt dat je, naast de reguliere Autopilot-functionaliteiten, toegang krijgt tot de volgende features:

  • Navigeren met Autopilot
  • Automatisch wisselen van rijbaan
  • Automatisch parkeren
  • De Tesla oproepen met je smartphone
  • Reactie op verkeerslichten en stopborden detectie

De software voor Full Self Driving kost de consument $10.000. Dat bedrag is in één keer af te betalen, maar het is ook mogelijk om in termijnen te betalen. Daar vraagt Tesla $199 per maand voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tesla breekt belofte en rekent alsnog $1500 voor Full Self Driving hardware
Sluiten