TREZOR T: dé tool om je Bitcoin (en andere munten) veilig op te bergen

Tech Maarten Verkoren 11 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Crypto is hot en kan heel leuk zijn om mee te spelen, maar je wil ten koste van alles voorkomen dat je je Bitcoin en andere cryptomunten kwijtraakt. Goede beveiliging is dus van groot belang, en De TREZOR T is daarvoor de ideale tool.

De TREZOR T is een hardware wallet, een zogeheten cold storage. Hij is voorzien van een touchscreen en je kunt er je crypto’s offline mee bewaren. Er zijn verschillende beveiligingsopties die je in staat stellen om hackers buiten de deur te houden.

De hardware

In de doos zit de wallet zelf, een usb-c kabel, een magnetisch dock, een kaartje waar je de recovery seed op kunt schrijven en stickers.

TREZOR Model T Review
Inhoud van de doos (Afbeelding: TREZOR)

Om te beginnen, sluit je het apparaatje met de usb-c kabel aan op een computer. Als de software en firmware geïnstalleerd en up to date is, kun je beginnen. Een belangrijke stap is het instellen van de beveiliging. Ultra-belangrijk natuurlijk, want je wil niet dat je coins gejat worden door onverlaten. Aan de andere kant kan het ook gebeuren dat je je wallet zó goed beveiligt, dat je zelf noch je nabestaanden er ooit meer in komen omdat je de seed phrase of private key kwijt bent.

Seed phrase? Private key? Hoe werkt het?

Je private key is de geheime sleutel die wordt gebruikt voor authenticatie en encryptie. Een seed phrase is gewoon een geheugensteuntje dat wordt gegenereerd via de private key van je wallet. Met de seed phrase kun je weer toegang krijgen tot je wallet, zelfs als je je inloggegevens (gebruikersnaam, wachtwoord) bent kwijtgeraakt. Een seed phrase bestaat uit 12-24 woorden in een bepaalde volgorde. Wie die woorden kent, kan bij jouw Bitcoin (of andere crypto) wallet.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je hier de tijd voor neemt en er goed over nadenkt. Want vergeten is vergeten, kwijt is kwijt en gejat is gejat. Alles is definitief verloren als je het verkeerd doet en totale destructie daalt op je neer. Denk bijvoorbeeld aan Stefan Thomas die nog maar twee inlogpogingen overheeft om bij zijn shitload aan Bitcoins te komen. Verpest hij die, is hij ruim 7.000 Bitcoins kwijt. Met de huidige Bitcoin koers is dat toch al snel 220 miljoen euro.

Hoe pakt de TREZOR T de beveiliging aan?

De Tsjechen van Satoshi Labs hebben er goed over nagedacht en geven je verschillende beveiligingsopties. Je kunt de seed phrase laten genereren en opschrijven. Daarna checkt hij met een steekproef of je dit goed gedaan hebt. Allemaal in je eigen belang. Vervolgens moet je het briefje GOED OPBERGEN. Echt goed. Het mag niet gevonden kunnen worden door kwaadwillenden. Maar ook niet kwijtraken. Zeker niet digitaal bewaren (foto of in je notities). Ik moet zeggen, dit vond ik spannend. Maar nu komt het, want TREZOR heeft hier een innovatie oplossing voor bedacht, de Shamir Backup.

TREZOR Model T Review
Het opstartscherm (Afbeelding: TREZOR)

 

Beveilig je cryptomunten met de TREZOR T

Hiermee kun je meerdere seed phrases genereren en die op verschillende plekken bewaren (of aan verschillende mensen in bewaring geven). Je stelt ook in hoeveel hiervan nodig zijn om bij de coins te komen. Je kunt het zien als dat je meerdere sleutels maakt die je aan verschillende mensen toevertrouwt. Om te voorkomen dat die mensen in de verleiding komen om je te bestelen, stel je een drempel in. Hoeveel sleutels zijn er nodig om de wallet te unlocken/herstellen? Dat is aan jou. Stel, je maakt vijf sleutels, en je zet de threshold op drie, dan zijn er dus drie sleutels/mensen nodig die alledrie hun seed phrase invoeren voordat de TREZOR geopend wordt. De twee andere verstop je bijvoorbeeld in huis of leg je bij de notaris. Mooi systeem.

Als je de beveiliging goed hebt ingesteld, is de rest kinderspel. Je voegt je coin-apps toe op de TREZOR en kunt je tegoeden overzetten. Hoe werkt dit? Stel, je hebt op een online wallet Bitcoin, Ethereum, XRP, DOT, LTC, XLM, DOGE of een van de vele honderden andere coins staan die TREZOR T ondersteunt, en je wil niet het risico lopen dat die gestolen worden, dan kun je ze overzetten naar de TREZOR T.

Direct Bitcoin kopen

Wat helemaal handig is: vanuit je TREZOR T kun je ook direct Bitcoins kopen. Dit gaat via BTC Direct en is snel, makkelijk en veilig. Bij BTC Direct kun je vanuit de Trezor in ieder geval BTC, ETH, LTC, XRP en BCH kopen.

TREZOR Model T Review
Een mooie, gebruiksvriendelijke, degelijke wallet. (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Conclusie

Een mooie en degelijke wallet met als grote voordelen het touchscreen, het ondersteunen van vele coins, de extra beveiligingsmogelijkheden zoals Shamir Backup en de gebruiksvriendelijkheid.

Je koopt de TREZOR T (€188,99) hier.

Ben je nog onervaren op crypto-gebied? Lees je dan eerst in voordat je begint! Klik hier om meer te lezen over beginnen met crypto’s en het aanmaken van een Bitcoin wallet en welke mogelijkheden er zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen