Verborgen Android 13-feature maakt het leven een stuk makkelijker

Smartphones Jeroen Kraak 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

We moet nog even wachten op de nieuwe Android 13, maar uit de eerste beta laat ons al veel interessants zien.

Android 13 is het nieuwe besturingssysteem van Google die vermoedelijk ergens in augustus of september van 2022 verschijnt. Op dit moment zit 13 in de betaversie, wat betekent dat er veel getest wordt. Daardoor zien we ook al nieuwigheden die Google wil toepassen in het besturingssysteem. Eentje daarvan klinkt voor ons als muziek in de oren.

Een nieuwe functie op Android 13

Misschien wel een van de grootste ergernissen bij mobiele telefoons is de batterijduur. Hoe lang deze ook is, het is voor veel gebruikers altijd te kort. Toch lijkt er nu in Android 13 een manier te zijn waardoor je langer kunt genieten van je telefoon zonder deze te hoeven opladen. Deze heeft alles te maken met het scherm.

Als je op je Android-telefoon FHD+ inschakelt gaat de batterijduur omhoog. In Android 13 is namelijk een geheime instelling waardoor je kunt switchen tussen FHD+ en QHD+. Oftewel: je kunt kiezen tussen een 1440p resolutie en 1080p. 1440p kost natuurlijk meer energie, terwijl je die resolutie niet altijd nodig hebt.

De functie is in het nieuwe Android 13 te vinden bij instellingen > scherm > schermresolutie. Hier kun je in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid de resolutie aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld als je een video kijkt deze verhogen, terwijl je bij gewoon gebruik deze omlaag kunt zetten om batterij te besparen.

Nog in beta

Overigens zijn dit niet de enige functies die in de beta zijn te vinden. Zo zijn er nu 16 opties voor achtergrondkleuren. Dat is het dubbele van wat we zagen tijdens de Developer Preview.

Zoals gezegd bevindt Android 13 zich in de beta. Je kunt ervoor kiezen om deze versie al op je telefoon te zetten, alleen heb je dan wel kans dat niet alles even stabiel verloopt. Deze functie is alleen beschikbaar voor de Google Pixel. Meer informatie daarover vind je hier. Doe je dit? Dan is het handig om eerst een back up te maken. Mocht het misgaan, of wil je liever terug naar je bestaande instellingen, dan gaat het zo een stuk makkelijker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen