Voldemort-acteur vertelt over cancelen Harry Potter-schrijver JK Rowling

Films & Series Jeroen Kraak 18 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

JK Rowling ligt al een langere tijd onder vuur bij verschillende fans om haar uitspraken over transseksuelen. Nu doet Voldemort zijn zegje.

JK Rowling is natuurlijk een van de populairste schrijvers in de hele wereld. Met Harry Potter wist ze kinderen en volwassenen aan het lezen te brengen. De populariteit van de schrijfster staat al tijden onder druk. JK Rowling heeft uitspraken gedaan die bij LHBTI-gemeenschap niet in dank is afgenomen.

Voldemort is niet blij met cancelcultuur

Er is als het ware een cancelcultuur rondom de schrijfster ontstaan. De Robert F Kennedy Human Rights Organization die haar eerder een prijs gaf, noemde haar later transfoob. Hierop leverde JK Rowling de prijs weer in. Ook Warner Bros Games nam eerder al afstand van de schrijfster.

In het debat mengt zich nu ook Ralph Fiennes. De acteur speelde in de Harry Potter-films de rol van Voldemort. “Ik kan alle ophef die op haar gericht is niet begrijpen,” vertelt hij aan het Engelse The Telegraph. “Ik kan de hitte rondom een argument begrijpen, maar ik vind dit tijdperk van beschuldiging en de noodzaak om te veroordelen irrationeel.” De acteur voegt eraan toe: “Ik vind de mate van haat die mensen uiten over meningen die verschillen van hun eigen en het geweld van taal tegen anderen verontrustend.

Kritiek en steun voor JK Rowling

De uitspraken van Fiennes over JK Rowling volgen die van Fantastic Beasts-acteur Eddie Redmayne. Hij zei eerder al de kritiek op de schrijfster “absoluut walgelijk” te vinden. Toch is het opvallend aangezien eerder Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint wel de uitspraken van JK Rowling veroordeelden.

In Hollywood lijkt er al langer een discussie aan de gang te zijn over wat wel en niet gezegd kan worden. Studio’s zijn bang voor kritiek van fans en hebben al meerdere keren besloten om shows en personages te cancelen. Zo zien we Gina Carano niet meer terug in The Mandalorian.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen