Waarom je na het opstaan direct moet ontbijten

Smart Home Zuhre Orhon 30 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Begin jij elke dag met een ontbijt? Wel zo gezond. Maar wist je ook dat je eigenlijk zo snel mogelijk moet ontbijten nadat je op bent gestaan? We leggen je uit waarom.

Direct ontbijten na het ontbijten

Het ontbijt is de lekkerste maaltijd van de dag. Vooral wanneer je de dag met gebakken eieren en toast begint. Of smakelijke pannenkoeken die je binnen no time kunt uitprinten. Althans, als je daar aan toekomt. Het komt namelijk regelmatig voor dat mensen te laat ontbijten óf hun ontbijt overslaan. De reden is vaak simpel: je slaapt liever tien minuten langer door dan dat je tijd voor het ontbijt neemt. Maar wat blijkt: ontbijten binnen een uur nadat je bent opgestaan brengt fraaie voordelen met zich mee.

Het ontbijt is nog belangrijker dan je dacht

Wanneer je binnen een uur na opstaan ontbijt, komen ten eerste je bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte in balans. Hierdoor gaat je metabolisme ‘s ochtends beter werken. Dit betekent dat je lichaam voldoende energie krijgt om de dag te trotseren.

Tijdens je slaap werkt je metabolisme automatisch langzamer. Dit is dan ook de reden waarom je ‘s nachts niet van de honger wakker wordt. Als je binnen een uur nadat je wakker bent geworden ontbijt, krijgen je metabolisme en spijsvertering een enorme boost. Zo zeg je eindelijk gedag tegen je opgeblazen gevoel.

Meer calorieën, minder voedingsstoffen

Als je te laat of nooit ontbijt, dan kies je rond lunchtijd vaak etenswaren die vol met calorieën zitten. Hier zitten meestal geen voedingsstoffen in die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een voordeel van een ontbijt is dat je de rest van de dag verstandiger met je etenspatroon kunt omgaan. Dat is chill, want zo grijp je minder snel naar een patatje oorlog met extra mayo of een kaasbroodje dat alles behalve gezond is. Maar hier blijft het niet bij.

Als je binnen een uur nadat je bent opgestaan ontbijt, heeft dit positieve invloed op je stemming en cognitieve vaardigheden. Want dankzij de gebalanceerde bloedsuikerspiegel en insulinegehalte krijgen je geheugen en cognitieve vaardigheden een boost. Hierdoor kun je je beter concentreren en kun je helder nadenken.

Het is dus verstandig om je dag met een goed ontbijt te starten. Bovendien hoeft ontbijten niet veel tijd te kosten. Een bak yoghurt met vers fruit en of muesli fix je binnen no time. Wij snappen dat het lastig is om ‘s ochtends je warme bed te verlaten. Toch raden we je aan om vijf minuten eerder op te staan om te ontbijten. Lees ook hoe je nooit meer koffiemelk morst, of hoe je de natuur je huis binnenhaalt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen