Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 14 aug 2017

Opvouwbaar huis met een druk op de knop omgetoverd tot appartement

Een blok dat zich automatisch transformeert tot een volledig huis? Het klinkt als iets uit een science fiction film, maar steeds vaker blijkt dat we veel dichter bij zo’n futuristische wereld zitten dan we denken. Dat bewijst Ten Fold Engineering in ieder geval met hun modulair en opvouwbaar huis.

Geen computers, wel de benodigde dosis natuurkunde

De constructie van Ten Fold Engineering bestaat uit een blok dat grofweg even groot is als een truck. Afgezien van het feit dat het al bijzonder is dat het blok zich uitvouwt tot een huis, is het nog specialer dat hier geen computers voor gebruikt worden. Het transformeren werkt met een speciaal gepatenteerd hefsysteem, dat alleen maar gebruik maakt van natuurkundige krachten. Het enige dat jij hoeft te doen is drukken op een knop en je huis achteraf nog even vastmaken met een elektrische boor.

Ten Fold opvouwbaar huis

Om je huis weer in te pakken gebruik je een handel en kun je er weer vandoor gaan. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het huis inklapt terwijl je er nog in zit. Er zijn speciale veiligheidsmaatregelen getroffen en op de website van Ten Fold Engineering staat uitdrukkelijk: “Nee, het huis zal je NIET verpletteren.”

Ten Fold opvouwbaar huis

Verschillende voordelen opvouwbaar huis

Eén van de grote voordelen van het systeem is dat je op deze manier relatief goedkoop huizen en appartementen kunt neerzetten. Ten Fold denk echter nog verder en ziet op verschillende gebieden grote mogelijkheden. Zou zouden bijvoorbeeld huizen overgevlogen kunnen worden naar derde wereldlanden voor mensen die op straat wonen. Ook kan gedacht worden aan mobiele medische klinieken, scholen en vluchtelingenkampen. Dichterbij huis zouden de gebouwen gebruikt kunnen worden als mobiele klaslokalen, die afhankelijk van de vraag verplaatst kunnen worden of voor meer ruimte kunnen zorgen.

opvouwbaar huis

Zestig vierkante meter voor 130.000 dollar

Het basismodel, de U-Box zal zorgen voor zo’n zestig vierkante meter aan woon– of werkruimte. Verwacht wordt dat dit ongeveer 130.000 dollar zal gaan kosten. Wanneer de boxen voor consumenten te koop zullen zijn is helaas nog onbekend. Wel gaat Ten Fold de technologie via licenties delen met aannemers wereldwijd. Op deze manier zijn de boxjes makkelijker over de wereld te verspreiden. Waarschijnlijk zullen we ze tegen eind 2018 in Europa zien verschijnen.

Steeds vaker komen architecten en ontwerpers met huizen die zich aanpassen of mobiel zijn. Bit dit huis kunnen bijvoorbeeld de kamers roteren, zodat je zowel in de zomer als in de winter optimaal kunt genieten.

Reageer op artikel:
Opvouwbaar huis met een druk op de knop omgetoverd tot appartement
Sluiten