Black Friday 2023: waar komt de krankzinnige traditie vandaan en wat zijn de beste deals?

Deals Mark Hofman 21 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

De week van Black Friday 2023 is officieel aangebroken. Het maakt niet uit of je een koffiezetapparaat, nieuwe tandenborstel of een televisie nodig hebt: de kans dat je deze met extra korting scoort, is groot.

Nu houden we bij WANT altijd wel goede aanbiedingen in de gaten, maar met Black Friday 2023 gaat het wel heel erg los. Waar komt deze dag toch vandaan, hoelang heb je de tijd om er gebruik van te maken, en welke aanbiedingen zijn wat ons betreft de moeite waard?

Waar Black Friday vandaan komt

Philadelphia, 1951. De vrijdag na Thanksgiving, een van de grotere feestdagen in de Verenigde Staten, is al jaren het moment voor Amerikanen om alvast kerstinkopen te doen. Hoewel het altijd druk is, zorgt een American Football-wedstrijd tussen het leger en de marine in de stad voor serieuze drukte. Dat loopt zelfs zo uit de hand dat het verkeer compleet vast komt te staan, de straten overvol zijn en de autoriteiten amper kunnen bewegen.

Black Friday, zo noemde de politie het die dag. Het is een term die in de geschiedenis gebruikt werd voor soortgelijke gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan de financiële crisis die in 1869 op een vrijdag van start ging. Maar dit keer was het anders.

Winkeliers besloten in 1951 namelijk een slaatje te slaan uit de negatieve benaming van de politie. Ze gaven er, vooral voor zichzelf, een positieve draai aan.

Gezien winkeliers en bedrijven destijds niet hun meest succesvolle periode kenden, probeerden ze na maanden van verlies en rode cijfers de boel om te draaien. De winkeliers wilden uit het rood en gingen het zwart in. Met andere woorden: het was het moment om winst te draaien.

Wanneer is Black Friday 2023 en wat zijn de beste aanbiedingen?
(Afbeelding: Unsplash)

Internet zorgt voor succes en problemen

In de loop der jaren is Black Friday groter en groter geworden, tot een punt waarop het zelfs een internationaal succes werd. Zo ook in Nederland, waar verschillende winkels als een gek stunten met korting, om simpelweg mensen veel meer te laten kopen.

Iets dat, zeker door de komst van het internet en online winkelen, steeds meer uit de hand loopt. Recent onderzoek van Panel Inzicht wijst uit dat 63% van de Nederlanders tijdens Black Friday aankopen doet die ze normaal gesproken niet zouden doen.

Vreemd is dat niet, want winkeliers zijn zakelijk gezien slim en weten heel goed wat mensen overhaalt om dingen te kopen. Zo verhogen ze dagen voor Black Friday soms de prijzen om een aanbieding beter te laten lijken of geven ze je het gevoel dat deze tijd de enige tijd is om bepaalde producten zo goedkoop op de kop te tikken.

Maar door de komst van webwinkels, Cyber Monday en heel veel concurrentie moge het duidelijk zijn dat Black Friday niet het enige moment meer is waarop je dit kunt doen. Integendeel.

Wanneer is Black Friday 2023 en wat zijn de beste aanbiedingen?
(Afbeelding: Unsplash)

Wanneer kun je gebruikmaken van de aanbiedingen?

Black Friday is dus normaal gesproken altijd na Thanksgiving, een Amerikaanse feestdag die normaal gesproken op de derde donderdag van november plaatsvindt. Maar de vrijdag zelf is tegenwoordig alleen nog maar het hoogtepunt in het geheel.

Winkeliers beginnen steeds eerder met hun Black Friday-aanbiedingen of geven reguliere deals, zoals we vorige week bij Lidl zagen, simpelweg alvast de benaming.

In de laatste jaren hebben we gezien dat een paar dagen voor Black Friday een goede periode is voor het scoren van aanbiedingen, maar het weekend erna zorgt voor de echte klappers.

Wie dus echt de beste deals wil scoren zal het weekend tussen Black Friday en Cyber Monday goed in de gaten moeten houden. Maar daar heb je de vrienden van WANT voor.

WANT zoekt deze week naar de beste Black Friday-deals van het internet

Black Friday 2023: dit zijn de beste aanbiedingen

Je weet misschien wel dat we bij WANT gek zijn op tech, maar door die passie ook weten hoe verschrikkelijk veel geld het je kan kosten. Daarom spitten we wekelijks alle webwinkels en folders door om je de beste deals te presenteren. Gewoon om je te helpen.

Dat we stiekem best wel een beetje zin hebben Black Friday 2023 mag dus duidelijk zijn. Daarom houden we de winkels ook weer goed in de gaten en schrijven we deze week extra veel verhalen voor je over de lekkerste deals die je eruit kunt pikken.

Een overzicht van alle aanbiedingen die we tot nu toe vonden:

We vullen dit artikel aan met nieuwe aanbiedingen zodra we deze hebben uitgelicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen