WhatsApp krijgt flinke concurrentie van app door oud-werknemers

Apps Jeroen Kraak 21 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp is de grootste berichtendienst van de wereld, maar daar moet verandering in komen volgens oud-werknemers. Zij beginnen een concurrent.

Sinds het begin van WhatsApp is er een hoop veranderd bij de berichtendienst. De overname door Facebook is misschien wel het grootste omslagpunt voor de app. Het is allemaal wat commerciëler geworden en de nieuwe algemene voorwaarden bij de dienst zorgen dan ook voor een hoop ophef. Oud-werknemers openen nu de aanval op de dienst.

WhatsApp krijgt concurrentie

Twee van de eerste werknemers van WhatsApp zijn namelijk een nieuwe social medium gestart met de naam HalloApp. Het is dan ook niet raar dat er overeenkomsten zijn te zien tussen de twee apps. Beide zijn gericht op individuele en groepschats met vrienden en familie en de enige manier om iemand toe te voegen is via een telefoonnummer. Net zoals bij WhatsApp zijn de berichten versleuteld en zijn er geen reclames te zien in HalloApp.

Toch zijn er ook verschillen tussen HalloApp en WhatsApp. HalloApp heeft vier verschillende tabs: posts van je vrienden, individuele chats, groepchats en een instellingenmenu. Het heeft dus wel iets weg van Facebook. Er is echter ook verschil. HalloApp is vrij minimalistisch en maakt geen gebruik van een algoritme om berichten of posts te sorteren.

WhatsApp rolt langverwachte functie nog verder uit

Oud-medewerkers halen uit naar Facebook

HalloApp noemt haar app het eerste Real-Relationship Network waarmee het uithaalt naar WhatsApp-eigenaar Facebook. Het bedrijf schrijft in een blogpost: “Geen ads. Geen bots. Geen trollen. Geen volgers. Geen algrotimes. Geen influencers. Geen fotofilters. Geen feedvermoeidheid. Geen verspreiding van nepnieuws. In tegenstelling tot oude sociale netwerken geloven we dat privacy een fundamenteel mensenrecht is.”

HalloApp WhatsApp
HalloApp moet concurreren met WhatsApp. (Afbeelding: HalloApp)

In totaal bestaat het team van HalloApp uit 12 personen. Drijvende krachten achter het nieuwe sociale medium zijn Neeraj Arora en Michael Donohue. De twee werkten jaren voor WhatsApp voorafgaand én nadat Facebook de dienst kocht voor 22 miljard dollar. Arora was chief business officer tot 2018 en Donohue was engineering director tot 2019.

De nieuwe WhatsApp-killer, is nog in de betaversie. De definitieve versie moet maandag live gaan. HalloApp is nu nog gratis maar wil in de toekomst werken met een inschrijving waarbij mensen moeten gaan betalen. Het moet op dezelfde manier werken zoals WhatsApp in de begintijd deed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!