WhatsApp-gebruikers opgelet! Door deze fout raak jij je account kwijt!

Apps Wesley Akkerman 13 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Er is een nieuw probleem bij WhatsApp opgedoken dat ervoor kan zorgen dat je de toegang tot je huidige account verliest. Het enige wat een kwaadwillend persoon nodig heeft, is je mobiele nummer. Met dat nummer in de hand, kun je de toegang tot al je chats en bestanden behoorlijk snel verliezen.

Wanneer iemand met jouw nummer op een nieuwe of andere telefoon de dienst probeert te activeren, dan probeert de tweestapsverificatie te verifiëren dat jij de eigenaar van het account bent. Omdat deze persoon dat niet is, faalt die stap. De kwaadwillende moet dan een code invoeren die diegene niet heeft.

WhatsApp mailen

Na nog een paar mislukte inlogpogingen, krijgt de persoon de melding dat die twaalf uur moet wachten totdat er een verificatiecode ingevuld kan worden. Ondertussen kun jij je account gewoon blijven gebruiken. Maar het gevaar ligt dan op de loer, mocht die persoon nog een stap verdergaan.

Want als die persoon dan een stap verdergaat, dan kan de toegang tot je account verliezen. Diegene mailt WhatsApp met de opmerking dat zijn smartphone gestolen is en vraagt of de dienst zijn account voorgoed kan afsluiten. Zodoende zou niemand dus bij de persoonlijke gegevens kunnen komen, is het idee daarachter.

Het bedrijf honoreert het verzoek, zonder verdere informatie bij de gebruiker op te vragen, waarmee de kwaadwillende moet kunnen aantonen de eigenaar van dat account te zijn. Niemand komt op deze manier bij je persoonlijke gegevens, maar je komt er zelf dus ook niet meer bij na het inwilligen van het verzoek.

Sluiten van account

Mocht het zover komen dat je WhatsApp-account geblokkeerd wordt, dan heb je dertig dagen de tijd om je account opnieuw te registreren. Doe je dat niet, dan raak je je account kwijt. Je moet opnieuw je nummer verifiëren. Mits dat kan, natuurlijk, en je niet opnieuw twaalf uur moet wachten.

Gebeurt dit riedeltje drie keer in korte tijd, en is de aanvaller je dus steeds te snel af, dan komt er een bijzondere timer in beeld te staan: -1. Je hebt dan -1 seconde de tijd om je account te herstellen. Dat kan natuurlijk niet, waardoor het dus niet meer mogelijk is je account te herstellen.

Je moet dan zelf ook contact opnemen met de klantenservice van WhatsApp om te kijken wat er voor je gedaan kan worden. Ook is het belangrijk dat je verificatie in twee stappen inschakelt, zodat je e-mailadres bij het bedrijf bekend is en er sneller voor je geschakeld kan worden, achter de schermen.

Facebook en WhatsApp

WhatsApp heeft helaas niets gezegd over het dichten van dit vreemde beveiligingsgat. Wel laat het bedrijf weten dat eigenaars van het account bepaalde gegevens moeten kunnen laten zien, zoals een e-mailadres en de inloggegevens van de twee-staps-verificatie, voordat er overgegaan wordt tot het sluiten van een account.

WhatsApp maakt einde aan grootste belemmering tussen iOS en Android!

Dit baart hoe dan ook zorgen. Heel veel mensen wereldwijd gebruiken de dienst en zijn voor een groot deel afhankelijk als het om dagelijkse communicatie gaat. Er is de laatste tijd al veel te doen omtrent WhatsApp en Facebook, dus laten we hopen dat het niet zo gemakkelijk is als gesteld wordt door Forbes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Forbes

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen