Dit moet je weten over Moon Knight: de bruutste Marvel-held op Disney+

Films & Series Thomas Aalderink 17 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Onlangs verscheen de eerste trailer van de nieuwe Disney+ serie Moon Knight. Hierin zal Star Wars-ster Oscar Isaac de gelijknamige Marvel-held gaan spelen. Maar wie is Moon Knight eigenlijk? En is hij wel echt een held?

Om erachter te komen wie Moon Knight is, moeten we in de comics duiken. Hiervoor beginnen we in 1975 bij zijn debuut. Niet als held, maar als vijand van Jack Russell. Dit is een vrij obscuur karakter die de hoofdrol speelde in een comic book serie genaamd Werewolf by Night.

De eerste stappen van Moon Knight

Vervolgens dook Moon Knight steeds vaker op in andere stripboeken van Marvel. Zo was hij te zien in The Defenders en Spectacular Spider-Man. Het duurde echter tot 1980 voordat hij zijn eigen reeks kreeg. Hierin leerden we eindelijk het verhaal achter dit karakter. Hoe is hij aan zijn krachten gekomen? En wat drijft hem?

De eerste trailer van Moon Knight op Disney+:

Antwoorden op die vragen vinden we in Afrika, Sudan om precies te zijn. Of als we heel precies willen zijn: een tombe in Sudan. Deze tombe werd geplunderd door een man genaamd Raoul Bushman en ging daarbij letterlijk over lijken. Zo vermoordde hij een archeoloog om te krijgen wat hij wilde hebben.

“Gered” door een maan-god

De dochter van de archeoloog lijkt hetzelfde lot beschoren, maar dat wil voormalig CIA-lid Marc Spector voorkomen. Onthoud die naam, want dat is de echte naam van Moon Knight. Spector probeert de archeologe dochter te redden, maar is kansloos tegen Raoul Bushman. Hij verliest het gevecht en kruipt half dood weg in de eeuwenoude tombe.

De eerste beelden van Oscar Isaac als Moon Knight:

Zijn wonden zijn te hevig en sterft voor een beeld van de maan-god Khonshu. Dat blijkt zijn redding. De god gaf Marc Spector een tweede kans. Khonshu redt zijn leven, maar wil daar wel wat voor terug. Spector moet de god gaan dienen als zijn wreker. Moon Knight is geboren. Zijn eerste daad is wraak nemen op Bushman. De plunderaar is zijn eerste slachtoffer, maar zeker niet de laatste.

De (letterlijk) vele gezichten van Moon Knight

Deze nieuwe Marvel anti-held is keihard en doet niet aan medelijden. Waar de meeste Marvel-helden altijd het goede proberen te doen, is deze nieuwkomer meer een anti-held. Ja, hij maakt de wereld een beter plek door met slechteriken af te rekenen. Maar zijn motivatie is vaak nogal dubieus.

Dit heeft vooral te maken met de mentale problemen waar Spector mee kampt. In veel van de comics is zijn geest versplinterd. Letterlijk, want Marc Spector is niet alleen in zijn hoofd. Hij deelt deze met nog drie andere identiteiten: de steenrijke socialite Steven Grant, een keiharde taxichauffeur Jake Lockley en tot slot de god Khonshu zelf. Een bizar concept, maar wel zeer interessant. Moon Knight is één karakter, maar met de diepgang van vier.

Geen superkrachten, wel getalenteerd

Deze gespleten persoonlijkheid is voor Marc Spector zelf echter minder prettig. Deze mentale problemen drijven hem vaak tot waanzin. Iets wat nogal eens leidt tot zeer weldadige uitingen. Mocht je fan zijn van Batman of Marvel-collega The Punisher, dan kan Moon Knight maar zo je favoriete Disney+ serie gaan worden.

Moon Knight Disney+ Marvel Oscar Isaac
Moon Knight samen met Spider-Man, Wolverine en Captain Ameria. (Afbeelding: Marvel)

De vergelijking met Batman en The Punisher is ook op een ander punt een logische, want net als deze twee heeft ook Moon Knight geen superkrachten. Hij is echter wel een voormalig CIA-lid, bokskampioen, vechtkunst-expert en is zeer handig in het maken van zijn eigen wapens.

Wat gaat Disney+ doen met Moon Knight?

Wat Moon Knight extra dodelijk maakt, is dat hij zijn eigen welzijn compleet negeert. De vijand moet verslagen worden ten koste van alles, en dus ook ten koste van zijn eigen gezondheid. Die combinatie maakt Moon Knight een absoluut beest. Zelfs zijn vijanden vrezen hem, en dat is misschien wel zijn grootste wapen.

Disney+ haalt bekenden van Netflix voor nieuwe Marvel-serie

Moon Knight heeft de potentie om de bruutste Marvel-held op Disney+ te worden, maar of dat ook gaat gebeuren is een tweede. Disney is over het algemeen geen voorstander van veel en vooral hard geweld. Wat ze gaan doen met deze nieuwkomer gaan we snel ontdekken. Volgens bronnen gaat de nieuwe anti-held al in maart zijn Disney+-debuut maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen