Mark Hofman
Mark Hofman Tablets & Computers 19 apr 2022

Pas op: deze Windows 11-upgrade gaat voor heel veel problemen zorgen!

Websites die technologie toegankelijker maken kunnen we bij WANT alleen maar toejuichen. Al zijn er helaas partijen die misbruik maken van een dergelijke situatie en consumenten opzadelen met een hoop narigheid. Iets dat ook zeker geldt voor deze “gratis” Windows 11-upgrade.

Onderzoekers zijn een website op het spoor gekomen die het zogenaamd makkelijker maakt om Windows 11 te installeren. Zo zou deze speciale versie ook geïnstalleerd kunnen worden op computers die niet voldoen aan de minimum eisen voor het besturingssysteem. Klinkt te mooi om waar te zijn en dat is ook precies het geval.

Het probleem met Windows 11

Het is niet voor iedereen mogelijk om Windows 11, het meest recente besturingssysteem voor PC’s, te installeren. Er zijn een aantal vereisten waar je computer aan moet voldoen die, op z’n zachts gezegd, bijzonder zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ondersteuning voor de tweede versie van TPM (Trusted Platform Module). Je hoeft de term niet te onthouden, maar weet dat zelfs krachtige en uitstekende computers op dit moment niet in aanmerking komen voor Windows 11.

Dat is een teleurstelling voor veel gebruikers en dus start de zoektocht naar alternatieven. Zeker door mensen wiens PC of laptop helemaal nog niet zo oud is. Helaas brengt dit alternatief je ook in aanraking met kwaadwilligen. Zodra jij een gratis Windows 11-upgrade tegenkomt waarvoor je andere minimum specificaties nodig hebt, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Dit is namelijk foute boel.

Windows 11
Opgepast! (Afbeelding: Bleeping Computers)

Een gratis update vol met malware

Ze hebben er wel hun best op gedaan, want de desbetreffende website heeft veel weg van een officiële Windows-website. Echter is de uitkomst bij het downloaden van Windows 11 iets anders. Zodra je dit doet haalt je computer een ISO-bestand binnen dat volzit met malware.

Het gaat specifiek om Inno Stealer dat, vanuit het Windows 11-installatieproces, allerlei tijdelijke bestanden aanmaakt op je computer. Deze bestanden kunnen vervolgens zelfstandig processen starten en weer meer bestanden en scripts toevoegingen op je computer. Eindstand is dat beveiligingsfuncties op de desbetreffende computer worden uitgeschakeld.

Emoji nog makkelijker te gebruiken in WhatsApp voor Windows 11

Andere bestanden zorgen er volgens de onderzoekers voor dat opdrachten worden uitgevoerd binnen C:\Gebruikers\AppData\Roaming\Windows11Installatieassistent. Het bestand dat hieruit voorkomt is het gereedschap waarmee kwaadwilligen gegevens van gebruikers binnen hengelen. Pittig vervelend, dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Pas op: deze Windows 11-upgrade gaat voor heel veel problemen zorgen!
Sluiten