China neemt de wereld over: Xiaomi nu de allergrootste

Smartphones Wesley Akkerman 9 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Xiaomi was in juni de leider op de wereldwijde smartphonemarkt. Daarmee is het Chinese bedrijf ook Samsung inmiddels voorbijgegaan. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Counterpoint. Eerder was het bedrijf al marktleider in Europa, met het meeste aantal verscheepte smartphones op dit continent.

Uit onderzoek van Counterpoint blijkt dat Xiaomi in juni een marktaandeel van 17,1 procent had op de smartphonemarkt. In diezelfde maand had Samsung een aandeel van 15,7 procent, terwijl Apple op 14,3 procent stond. Helemaal als een verrassing komt dat niet. De Chinese fabrikant is zeker de laatste maanden hard gestegen.

Xiaomi als marktleider

Counterpoint laat weten dat dit succes vooral te danken is aan het feit dat Xiaomi 22 procent meer smartphones aanleverde dan in mei. Ondertussen had Samsung last van het tegenovergestelde. Veel medewerkers in Vietnam hadden last van corona, waardoor de productie van nieuwe smartphones beperkt werd bij de Zuid-Koreaan.

Counterpoint
Xiaomi zit in de lift. (Afbeelding: Counterpoint)

Dat is echter niet de enige reden dat Xiaomi zo groeit. Huawei is van de kaart gevallen, waardoor er een groot gat ontstaan is. Dat gat is zichtbaar in Europa, maar ook in Afrika, het Midden-Oosten en China. Dat gat is ontstaan doordat Huawei nog altijd te maken heeft met het Amerikaanse handelsverbod, opgelegd door de regering.

Problemen van Samsung

Mochten de problemen van Samsung niet snel opgelost worden, dan kan Xiaomi waarschijnlijk meer aandeel wegsnoepen. De Chinese fabrikant kan terrein blijven winnen, zolang Samsung zijn productie niet op orde heeft. Het is vooralsnog niet duidelijk wanneer Samsung weer volop smartphones kan produceren.

Xiaomi komt met 200W opladen: hoe slecht is het voor je smartphone?

Counterpoint verwacht dat wanneer Samsung zijn productie wederom onder controle heeft, dat de situatie op de markt normaliseert. Of Xiaomi dan weer heel veel marktaandeel gaat inleveren, lijkt niet zeker. Veel mensen komen nu (voor het eerst) in aanraking met het merk, dat vaak inzet op een sterke prijs-kwaliteitverhouding.

De iPhone 13

Daarnaast zal ook Apple in de aankomende maanden weer omhoogschieten. Zoals je in de grafiek eerder in dit artikel kun zien, zie je bij dat bedrijf vaak een piek. Dit zijn uiteraard de momenten dat Apple een nieuw iPhone op de markt brengt. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Wanneer de iPhone 13 verwacht wordt, lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Counterpoint

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen