Xiaomi vanwege zeer opmerkelijke reden op zwarte lijst Verenigde Staten

Apps Wesley Akkerman 9 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Xiaomi staat op de militaire zwarte lijst van de Verenigde Staten. Dit betekent dat Amerikaanse bedrijven niet mogen investeren in de Chinese onderneming. De technologiefabrikant vocht dat aan in een rechtszaak en nu is duidelijk waarom het bedrijf destijds op die zwarte lijst geplaatst is. Het gaat om een opmerkelijk voorval.

Wat was precies de reden dat Xiaomi op die militaire zwarte lijst terechtkwam? Uit rechtbankdocumenten blijkt nu dat het te maken heeft met het feit dat de CEO van het bedrijf een onderscheiding in ontvangst genomen heeft. Een onderscheiding genaamd Outstanding Builder of Socialism with Chinese Characteristics.

Xiaomi-CEO krijgt onderscheiding

Die onderscheiding werd in 2019 uitgereikt aan medeoprichter en CEO Lei Jun door het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie. Dat is tevens het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor alles dat betrekking heeft op telecom en internet, evenals het industriële beleid van China.

Xiaomi Lei Jun.
Mede-oprichter van Xiaomi Lei Jun. (Afbeelding: EPA / Wu Hong)

Het Amerikaanse ministerie van Defensie gelooft dat dit Chinese ministerie verantwoordelijk is voor het ‘Military-Civil Fusion’-plan en de modernisering van het Chinese leger. Met het plan moet Chinese technologie verbeterd worden door kennis te vergaren vanuit het buitenland (en door samenwerkingen te verstoren).

De Wall Street Journal schrijft dat die onderscheiding elke vijf jaar uitgereikt wordt aan ondernemers uit de private sector. De laatste keer dat de awards uitgedeeld werden, in 2019, kregen honderd mensen er eentje. Xiaomi maakt nu duidelijk dat het geen banden heeft met de Chinese regering of het leger.

Andere factor

Een andere factor die hierin meegespeeld heeft, is het feit dat de technologieproducent 7,7 miljard dollar investeert in de ontwikkeling van en onderzoek naar kunstmatige intelligentie en 5G, de komende vijf jaar. Xiaomi wil daarmee flinke slagen kunnen maken in onder meer de smarthomemarkt.

Oppo is de absolute nummer 1 en laat Apple, Xiaomi en Huawei achter zich

In de ogen van het Amerikaanse ministerie van Defensie vormen kunstmatige intelligentie en 5G belangrijke sleutelrollen als het gaat om de strategie die China hanteert in het kader van het ‘Military-Civil Fusion’-plan. Dat zou dan een dreiging kunnen vormen voor de Verenigde Staten van Amerika.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wall Street Journal

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen