Robert Kroes
Robert Kroes Tech 2 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo denkt Nederland over Bitcoin regelgeving en digitale Euro

Inmiddels is wel duidelijk dat veel partijen pleiten voor regelgeving voor Bitcoin en andere cryptomunten. Ook is Europa bezig met een digitale Euro. Vraag is natuurlijk hoe de Nederlandse crypto belegger over deze zaken denkt. Wij hebben de antwoorden.

In een uitgebreid onderzoek heeft men Europese burgers per land gevraagd hoe zij over Bitcoin en crypto-regelgeving denken. Ook vroeg men hoe de Nederlander over een digitale euro denkt. Daar kwamen bijzondere uitkomsten uit. Wij bekijken ze.

Vindt u dat de Europese Unie en Centrale banken zich te veel met de Nederlandse economie bemoeien?

Op dit punt lijkt Nederland behoorlijk verdeeld. 25% van de ondervraagden vindt van wel, 23% van de ondervraagden vindt dat het precies goed is en nog 23% vindt de bemoeienis juist te weinig. Ruim 30% weet het niet. Hiermee zijn we in de middelmoot. De Grieken vinden het sterkst (61%) dat de bemoeienis het grootst is. In Hongarije vinden de meeste mensen (27%) dat men zich wel meer met de economie kan bemoeien.

 

Zou financiële regelgeving in Nederland of Europa moeten worden bepaald?

Op dit punt zijn de Nederlanders duidelijk. Liefst 76% van de ondervraagden vindt dat dit in Nederland plaats moet vinden. Slechts 15% ziet hier een rol voor de Europese Unie. Daarmee zijn we op dit punt het meest nationalistische land. Opvallend is dat nergens een meerderheid voor meer Europese bemoeienis is. Spanje kijkt met 36% het meest naar Europa.

Zou Nederland een eigen digitale gulden moeten hebben als tegenwicht voor Europa?

Hier blijkt Nederland als enig ondervraagde land geen voorstander van. 27% van de ondervraagden is hier sterk tegen, nog eens 10% is hier ‘gewoon’ tegen. 13% is hier voorstander van en slechts 5% sterk voorstander. Daarmee zijn we de grootste tegenstander. De meeste support voor het voorstel is te vinden in Italië, waar 29% voorstander en 12% zelfs sterk voorstander is.

Met name de uitkomsten op de laatste twee vragen zijn opmerkelijk. Daar waar ‘we’ dus klaarblijkelijk massaal willen dat Nederland de financiële regels bepaalt en niet Europa zijn we dus wel sterk tegenstander van een nationale munt om tegenwicht te bieden aan de (digitale) Euro. Zouden de Nederlanders denken dat Bitcoin deze rol kan vervullen?
Het onderzoek is uitgevoerd door Redfield&Wilton Strategies voor Euronews.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!