Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 9 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Zonsverduistering komt eraan: zo zorg je dat jij ‘m ziet

Donderdag is het zover: dan is er eindelijk weer een zonsverduistering te zien in Nederland. Wij vertellen je er alles over.

Het heeft geduurd, maar er is eindelijk  weer een zonsverduistering te zien in ons land. Zes jaar duurde het om precies te zijn sinds de vorige keer. Een eclips, zoals het heet, gebeurt regelmatig, maar dat betekent niet dat je ‘m overal op de wereld kunt zien.

Een nieuwe zonsverduistering

De laatste zonsverduistering die op de wereld was te zien, dateert van december 2020. Deze was vooral te zien vanaf zee, maar ook in Argentinië en Chili was er goed zicht. 2 minuten en 20 seconden was het daar overdag even pikdonker.

Nu zijn wij in Nederland weer aan de beurt. Helaas is het niet een volledige zonsverduistering zoals in Zuid-Amerika wel het geval was. Dit keer zie je een stukje zon gedeeltelijk verdwijnen.

Deze exploderende ster is het meest bijzondere wat je vandaag ziet

Zo zie je ‘m

Desondanks wil je het verschijnsel toch niet missen. Hiervoor moet je wel de tijd in de gaten houden. De eclips begint op 10 juni om 11:15 uur en is om 13:30 uur weer voorbij. In iets meer dan twee uur tijd zie je hoe de zon voor een steeds groter deel verduisterd wordt, om het daarna weer af te zien nemen. Op het hoogtepunt is de zon voor tussen de 14 en 19 procent bedekt, afhankelijk van de plaats waar je kijkt.

In het noorden is de zonsverduistering het best te zien, zo is in Den Helder de zon daar rond de 19,3 procent bedekt door de maan. In Maastricht ligt dit rond de 14,5 procent, meldt hemel.waarnemen.

Draag een eclipsbril

Wat belangrijk om te melden is, is dat je nooit recht de zon in moet kijken. Hierdoor kun je schade aan je ogen oplopen. Om naar de eclips te kijken voldoet een gewone zonnebril ook niet. Gelukkig zijn er wel eclipsbrillen te koop die je ogen wel beschermen. Deze kun je vinden bij sterrenwachten en in sommige boekwinkels en supermarkten. Het is natuurlijk wel handig om op een onbewolkte plaats te zijn. Anders heb je natuurlijk vrij weinig aan de eclipsbril.

De volgende zonsverduistering in Nederland

Mocht je morgen geen tijd hebben om naar de zon te staren, geen punt! Er komen de aankomende jaren nog een aantal zonsverduisteringen aan. De volgende is om 25 oktober 2022, waarbij de maan de zon voor ongeveer 33 procent bedekt. Op 29 maart 2025 is dat zelfs 35 procent. Toch is het vooral uitkijken naar 12 augustus 2026. Dan wordt de zon voor 90 procent bedekt door de maan. Dat belooft een heus spektakel te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!