Zoveel T-rexen waren er en dat is iets om bang van te worden

Wetenschap Sam Dille 27 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

De T-rex is de koning der dinosaurussen en een van de meest iconische soorten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er enorm veel T-rexen op de aarde rondliepen. Totdat ze een ongelukkige ontmoeting hadden met een asteroïde.

Je moet een heleboel cijfers bij elkaar optellen om dit uit te zoeken. Eva Giebeler en haar team aan de Johannes Gutenberg Universiteit van Mainz in Duitsland waagden een poging. Ze deden onderzoek naar de T-rex op aarde en vonden uit dat er ruim 1,7 miljard exemplaren op onze planeet hebben rondgelopen!

De T-rex op aarde

1,7 miljard is een enorm getal, maar minder hoog dan eerst werd gedacht. Een studie uit 2021 schatte het aantal T-rexen op ongeveer 2,5 miljard. De nieuwste analyse is gebaseerd op de meest actuele informatie over de groei en voortplanting van dinosaurussen. En deze lijkt tot nu toe de meest nauwkeurige te zijn.

Wetenschappers deden een gedetailleerde studie naar fossielen van de T-rexen en berekenden de populatie met hulp van een wiskundig model. Ze kwamen tot de conclusie dat de T-rex minder kans had om te overleven, minder generaties had en minder eieren legde dan we voorheen dachten. Om te controleren of dit model klopte, werd het getest bij 23 verschillende soorten reptielen die niet zijn uitgestorven. Het model bleek vrij goed te zijn in het voorspellen van populaties.

T-Rex
Een T-Rex-skelet (Afbeelding: EPA/Alba Vigaray)

Waar zijn al die botten gebleven?

Het model heeft genoeg potentie voor meer onderzoek. Volgens de wetenschappers is het niet alleen bruikbaar voor het berekenen van het aantal T-rexen, maar ook voor andere uitgestorven soorten. Het model kijkt naar hoe oud dieren kunnen worden, wanneer ze geslachtsrijp zijn en hoeveel baby’s ze per jaar kunnen krijgen.

De studie deed nog een andere conclusie. Volgens het onderzoek hebben we maar een klein deel van alle T-rex-botten gevonden. Niet gek als je je bedenkt dat er 1,7 miljard van die beesten rondliepen. Het is alleen een mysterie waar de rest van de botten zijn gebleven. Wie weet komen we er ooit achter!

Bijzondere plek op aarde lijkt hersenen minder snel te verouderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen