Hoeveel zin heeft het om aftersun te smeren na een dagje strand?

Gezondheid Sam Dille 16 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Na een lange dag op het strand heb je vast weleens een verbrande huid gehad. Veel mensen grijpen dan meteen naar hun flesje aftersun. Maar heeft dat eigenlijk wel zin?

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je op vakantie vergeten bent bij te smeren. En daar wordt je huid niet blij van. Na een paar uur in de zon voelt je huid pijnlijk en warm aan. Aftersun is een middel dat veel mensen na zo’n dag op de huid smeren in de hoop dat hun klachten verminderen.

Wat gebeurt er met je huid als je te lang in de zon zit?

Als je in de zomer aan het zonnen bent, word je niet alleen bruin. Je huid kan ook flink beschadigen. De uv-straling van zonlicht kan namelijk schade in je huid veroorzaken. Bijvoorbeeld door de vorming van sterk reagerende stofjes, de zogenaamde zuurstofradicalen.

Het DNA in je huidcellen kan dan ook beschadigd raken. Ons lichaam probeert de beschadigde cellen op te ruimen door immuuncellen naar het verbrande gebied te sturen. Dit kan leiden tot een gezwollen en rode huid. Je bent dan ‘verbrand’.

Helpt aftersun nou echt?

Aftersun heeft zeker zijn voordelen. Het goedje helpt tegen pijn, roodheid en warmte. Zo bezit het spul middelen om vocht beter vast te houden, waardoor je huid minder snel uitdroogt. Ook zitten in aftersun meestal antioxidanten. Die stoffen vangen de schadelijke zuurstofradicalen weg. Zo heb je minder kans op extra schade.

Maar aftersun is geen wondermiddel tegen een verbrande huid. Op het moment dat je het smeersel gebruikt, is het ergste achter de rug. De zuurstofradicalen hebben dan al DNA-schade veroorzaakt. Deze schade herstel je niet zomaar met aftersun. Het spul helpt dus de genezing van je huidbarrière na verbranding, maar niet met de genezing van beschadigd DNA.

Genoeg alternatieven voor aftersun

Een verbrande huid kun je ook met andere hydraterende crèmes verzorgen dan aftersun. De meeste van deze smeersels hebben een soortgelijke structuur en eigenschappen. Pas alleen wel op met vette crèmes, zoals vaseline. Die zorgen ervoor dat de warmte niet uit je huid weg kan.

Hopelijk kun je nu goed en wel op vakantie. Als je met de auto reist, is het misschien een goed idee om Google Maps te gebruiken. De kaartenapp heeft een hele handige functie die je niet wil missen onderweg. We vertellen je er alles over in dit artikel!

Google Maps is dankzij deze functie een must voor je autovakantie deze zomer

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen