Elektrische fiets kopen op AliExpress: vijf zaken om op te letten

Elektrische auto's Ilona Braam 20 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

AliExpress is ontzettend handig om van alles goedkoop te scoren en de kans is dan ook behoorlijk groot dat je daar voortaan gewoon alles wil kopen. Sommige dingen zijn echter minder geschikt om te kopen en als je grote aankopen wilt doen, moet je extra goed opletten. Op deze vijf dingen moet je bijvoorbeeld letten als je op AliExpress een elektrische fiets wilt gaan kopen.

Is de verkoper betrouwbaar

Als je een elektrische fiets hebt gevonden die je wel wat lijkt, is het belangrijk om eerst even te checken of alles wel klopt met de verkoper. Het liefst koop je alleen bij mensen die een vier of vijf sterren rating hebben en die rating hebben gekregen van behoorlijk wat mensen. Iemand met één review zou betrouwbaar kunnen zijn, maar dat kun je niet afleiden van maar één koper.

AliExpress feedback

Nadat je je ervan hebt verzekerd dat de verkoper een hoge sterren rating heeft, is het tijd om ook even bij de reviews zelf te kijken. Daar kun je zien wat kopers allemaal schrijven over bijvoorbeeld de levertijd, of de beschrijving klopt met wat je krijgt en de kwaliteit van het product.

Natuurlijk kan er bijvoorbeeld altijd iets misgaan met de verzending, maar  het gaat er ook om hoe de verkoper met zulke dingen omgaat. Als je iets ziet dat je niet bevalt, kun je waarschijnlijk beter bij een andere koper kijken.

Specificaties

Als je overtuigd bent van het feit dat je een betrouwbare verkoper te pakken hebt, is het tijd om wat grondiger naar de specificaties van de ebike zelf te gaan kijken. Bedenk eerst waar je de fiets voor wilt gebruiken en kijk dan of de specificaties daarop aansluiten. Als je bijvoorbeeld lange afstanden wilt afleggen met je elektrische fiets, moet je er één nemen met een grote actieradius. Dus weet goed waar je precies naar op zoek bent.

AliExpress product specificaties

Iets waar je erg op moet letten is dat de titel soms niet klopt met de productbeschrijving. Er kan bijvoorbeeld een bepaalde actieradius staan in de titel, die wat minder lijkt te zijn als je verder leest. Het kan om een typefout gaan, maar blijft wat dubieus. Lees dus de hele productbeschrijving, zodat je de kans in ieder geval verkleint dat je voor verrassingen komt te staan. Je kunt ook altijd nog contact op nemen met de verkoper. Meestal reageren ze redelijk snel en zijn ze bereid je te helpen.

Makkelijk te repareren?

Iets anders waar je op moet proberen te letten is wat voor onderdelen zijn gebruikt. Probeer erachter te komen wat voor motor en batterij de ebike heeft. Het is namelijk wel leuk om goedkoop een elektrische fiets te kopen, maar als hij ooit kapot gaat moet hij natuurlijk wel weer gerepareerd kunnen worden. En de kans dat de fietsenmaker om de hoek allerlei Chinese onderdelen heeft is redelijk klein. Soms gebruiken ze op de Chinese fietsen bijvoorbeeld wel Shimano versnellingen en Samsung batterijen en kun je die ook gewoon in Nederland kopen.

Als dat niet het geval is, kun je ook even op AliExpress verder rondkijken om te kijken of je daar onderdelen voor de fiets kunt vinden. Je kunt natuurlijk ook weer even een berichtje naar de verkoper sturen, met de vraag waar je terecht kunt als je onderdelen nodig hebt.

AliExpress elektrische fiets

Vergeet de extra kosten niet

De verleiding is groot om op AliExpress een elektrische fiets te kopen, omdat ze normaal gesproken redelijk duur zijn. Zoals we weten is bijna alles bij AliExpress wel goedkoper en waarom zou je meer betalen als het niet hoeft? Dat is natuurlijk ook zo, maar houd er wel rekening mee dat er extra kosten bij kunnen komen. Als je iets uit China koopt voor boven de 150 euro, komen daar namelijk extra kosten bij. Denk bijvoorbeeld aan btw en invoerrechten. Ook het postbedrijf zelf kan extra kosten vragen.

Doorgaans heb je dat niet door als je bestelt, maar krijg je de rekening door de postbode gepresenteerd of krijg je een bericht dat je tegen betaling je pakket mag komen ophalen. In dit artikel kun je meer lezen over btw en invoerrechten bij AliExpress. Probeer van tevoren te berekenen hoeveel het totaalbedrag wordt. Soms komt het overigens wel voor dat pakketjes door de douane glippen en je verder nooit iets hoort over extra kosten. Doorgaans gebeurt dat echter bij wat kleinere pakketjes.

rekening

Elektrische fiets googlen

Eigenlijk zouden we je afraden om een elektrische fiets op AliExpress te bestellen. De site is leuk om kleine goedkope gadgets en kledingstukken te bestellen, maar voor grote serieuze aankopen, kun je meestal toch beter gewoon in Nederland of in ieder geval binnen de EU rondkijken. We raden daarom aan om ook even te googlen naar winkels in Nederland en te kijken wat je daar allemaal vindt. Zelfs op AliExpress kan het soms ook duur worden en het is mogelijk dat je via een aanbieding in de winkel misschien toch even duur uit bent of zelfs wat goedkoper.

Natuurlijk is het aan jou om te beslissen waar je je fiets wilt kopen, maar het is wel verstandig om voordat je iets koopt eerst wat meer te lezen over de redenen om geen elektrische fiets bij AliExpress aan te schaffen.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang de tofste tech, gadgets en aanbiedingen in je mail!
[revue_subscribe]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen