Waarom je elektrische fietsen (niet) op AliExpress moet kopen

Deals Ilona Braam 12 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Elektrische fietsen zijn tegenwoordig behoorlijk populair geworden en waar je er vroeger wel eens eentje op straat zag, zijn er nu een stuk meer die je om de oren vliegen. Sommige mensen hebben ontdekt dat AliExpress ook ebikes verkoopt en ook nog voor een behoorlijk aantrekkelijke prijs. Pas wel op als je dat van plan bent, want er kleven toch bepaalde nadelen aan. Dit zijn de vijf redenen om geen elektrische fiets op AliExpress te kopen.

Lithium-ion batterijen

Als je een elektrische fiets koopt, zit daar doorgaans een lithium-ion batterij in. En helaas zijn deze batterijen redelijk gevoelig voor schade en kunnen ze daardoor behoorlijk gevaarlijk worden. Denk bijvoorbeeld maar aan de ontploffende Samsung Galaxy Note 7.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

Voor de veiligheid gelden er daarom allerlei extra voorschriften wanneer je een lithium-ion batterij verstuurt. Ook moet er vermeld worden dat er in het pakket zo’n batterij zit. Helaas is het zo dat Chinese verkopers vaak iets anders op het pakketje zetten dan wat er daadwerkelijk in zit en het vaak wat minder nauw nemen met de Europese regelgeving.

Dat betekent dat er een kans bestaat dat je pakketje door de douane in beslag wordt genomen. Ook is het mogelijk dat er extra kosten bijkomen door de batterij, omdat het gezien wordt als een gevaarlijk goed.

elektrische fiets batterij

Kwantiteit boven kwaliteit

Iets anders is dat veel Chinese ebikemakers doen is kiezen voor kwantiteit boven kwaliteit. Door hogere kwaliteit onderdelen te gebruiken, wordt de prijs hoger, waardoor er minder van verkocht wordt.

Ze gaan vaak liever voor een goedkopere ebike om die vervolgens massaal te kunnen verkopen door de lage prijs. Doordat er veel concurrentie is, drukt dit de prijs en kwaliteit zelfs nog meer. Het is natuurlijk absoluut niet zo dat alle fietsen op AliExpress van een slechte kwaliteit zijn.

Dus als je toch daar een ebike wilt bestellen is het belangrijk om goed te kijken naar de reviews en de rating van de verkoper.

ebike AliExpress

Extra onderdelen

Vaak worden er voor de fietsen op AliExpress onderdelen gebruikt, die ook ergens uit China komen. Mocht er iets met je fiets gebeuren en hij een reparatie nodig hebben, zou het nogal lastig kunnen zijn om de geschikte onderdelen daarvoor weer te vinden in Nederland.

Bij een standaard fietsenmaker kan het dat ze helaas niks voor je kunnen betekenen en het wordt afgeraden om zelf aan je elektrische fiets te gaan knutselen. Wel zou je via AliExpress mogelijk aan nieuwe onderdelen kunnen komen.

ebike onderdelen

Extra kosten elektrische fiets

Stel dat je de perfecte ebike op AliExpress hebt gevonden en goedkoop hebt besteld. Dan kun je in Nederland nog voor een nare verrassing komen te staan en opeens een extra rekening gepresenteerd krijgen.

Als je namelijk iets van boven de 150 euro koopt, moet je bovenop de verkoopprijs ook nog onder andere btw en invoerrechten betalen. En de ebikes zijn daar redelijk goedkoop, maar toch echt niet onder de 150 euro. Hoe hoog de kosten zijn, krijg je te horen als je pakketje al in Nederland is. Er is ook een grote kans dat het postbedrijf dat je pakketje verwerkt ook nog een bedrag vraagt voor het aangeven van je pakket bij de douane. In dit artikel kun je alles lezen over invoerrechten en btw bij AliExpress.

ebikes AliExpress

Niet goed geld terug?

In Nederland zijn er duidelijke regels met betrekking tot consumentenaankopen. Als je een product krijgt geleverd dat het niet goed doet, heb je het recht om je geld terug te krijgen.

Als je een elektrische fiets uit China besteld, is het allemaal wat minder duidelijk en is het een stuk moeilijker om je geld terug te krijgen. Als je er niet uitkomt met de verkoper, gaat AliExpress zich er zelf mee bemoeien en heb je enigszins wel een grote kans dat je iets kunt regelen. Maar zelfs als het goed voor je uitpakt, zul je waarschijnlijk het pakketje zelf weer terug moeten sturen naar China, wat natuurlijk weer geld en moeite kost.

Wat je wel op AliExpress wel veilig kunt kopen zijn deze vijf bizarre koopjes en gadgets. Of je ze nodig hebt, is een ander verhaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen