Zo onderscheid je echt van nep op AliExpress: merkkleding en meer

Gadgets Noah Korevaar 4 mei 2018
Leestijd: 4 minuten

AliExpress staat vol mooie koopjes, maar hoe weet je of wat namaak is en wat echt? In deze WANT Guide leggen we je uit hoe je als klant altijd koning bent.

Echt van nep onderscheiden op AliExpress

AliExpress staat vol spotgoedkope producten. Elke week zetten we de beste aanbiedingen voor je op een rijtje. Soms is het echter bijna te mooi om waar te zijn. We weten dat AliExpress hoge eisen aan zijn verkopers stelt, maar aan de andere kant associëren we China onbewust toch met nepperij. Namaak dus.

Dat is dan ook een vraag die veel consumenten hebben wanneer ze iets op AliExpress willen kopen: is het wel echt? In dit artikel leggen we uit hoe je dat uit kunt vinden, al blijft het soms simpelweg een gok. Ben je toch beetgenomen? Dan kun je gelukkig zeer gemakkelijk je geld terugkrijgen. We leggen je hier uit hoe dat werkt. Wees dus niet bang, want als klant ben je op Ali altijd koning.

AliExpress dispuut openen

AliExpress heeft een zeer streng reputatiesysteem, waar we het zo uitgebreider over gaan hebben. Dat systeem heeft een grote invloed op hoe hoog verkopers in de zoekresultaten staan. Ze zullen er dan ook alles aan doen om jou tevreden te houden. Liegen werkt misschien voor ze op de korte termijn, maar onthoud: verkopers krijgen pas jouw geld, wanneer jij het product in volle tevredenheid hebt ontvangen.

Oftewel: ze kunnen niet snel je geld innen en verdwijnen. Wanneer een verkoper dus beweert dat een product origineel is, dan zal dat in 99% van de gevallen ook waar zijn. Nogmaals, ook als je uiteindelijk toch beetgenomen wordt, krijg je gewoon je geld terug. Je komt bovendien al ver met je gezonde verstand. Een dure Swarovski ring die je tegenkomt voor 10 euro, kan onmogelijk echt zijn. AliExpress is zeer goedkoop, maar kan niet toveren. ✨

Het strenge reputatiesysteem

Maar goed, lang niet altijd is het zo duidelijk. Hoe beoordeel je zelf de kwaliteit van producten? Over het algemeen zullen replica’s niet de kwaliteit van originele producten kunnen benaderen. Daarom is het zo belangrijk om een goede verkoper te kiezen, gezien het aanbod bijna altijd groot is. Zo werkt het reputatiesysteem: medailles -> diamanten -> kronen.

AliExpress reputatie

Probeer waar mogelijk dus een verkoper uit de hoogste regionen te kiezen. Is de verkoper in kwestie een stuk duurder, of zijn ze simpelweg niet te vinden? Dan kun je natuurlijk een stukje lager gaan zitten. Het is immers al vrij pittig om diamanten te bemachtigen qua reputatie, dus ook dan ben je veilig. We blijven het herhalen, maar: ook als het toch mis gaat, kun je op deze manier nog je geld terug krijgen.

Verborgen merken en gezond verstand

Veel (kleding)merken zijn verborgen achter acroniemen. Niet alleen omdat verkopers soms namaakproducten aanbieden, maar ook omdat ze simpelweg geen licentie hebben om de echte merknaam te gebruiken. Het kopen van namaakproducten raden we je niet aan, maar je kunt vaak merkproducten alsnog vinden door afkortingen te zoeken. Calvin Klein wordt bijvoorbeeld CK. Of zet er het type product achter: “Adidas shoes”. Ook het invoeren van de merknamen zonder klinkers kan helpen.

Jack Ma AliExpress
Jack Ma, de man achter AliExpress

We gaan er in deze guide uitgebreider op in, maar let ook op het onderstaande teken. Verkopers met een goede reputatie kunnen daarmee aangeven dat hun producten authentiek zijn. AliExpress is daar zeer streng in, dus je kunt er vanuit gaan dat het dan ook echt klopt.

AliExpress replica echt nep

 

Verder komt het vooral aan op je gezonde verstand gebruiken. Hebben de productfoto’s geen logo? Dan kun je er vanuit gaan dat het om namaakproducten gaan. Bovendien kun je het de verkoper in kwestie altijd via een bericht vragen. De meeste verkopers reageren binnen een dag, omdat ze hun reputatie willen behouden.

Als het alsnog mis gaat

Soms gaat het alsnog mis, en daar kan de verkoper niet eens altijd wat aan doen. Voorbeeldje: ik kocht onlangs oordopjes van een verder zeer betrouwbare verkoper. Toen ik ze voor het eerst probeerde, merkte ik dat de geluidskwaliteit belabberd was. Belabberder dan hetzelfde model dat ik eerder getest had. Later kwam de verkoper erachter dat de fabriek hem had opgelicht. Daar kwam de verkoper zelf mee, uit paniek dat zijn winkel gesloten zou gaan worden door AliExpress.

Blijf dus altijd met je verkoper communiceren wanneer het alsnog mis gaat, of open een dispuut. Wil je weten hoe je precies te werk moet gaan als je het aankoopbedrag terug wil hebben? Check dan deze guide. Daarin leggen we je ook uit hoe je zelfs meer dan je aankoopbedrag terug kunt krijgen. AliExpress wil er namelijk alles aan doen om je tevreden te houden. Check ook onze wekelijkse lijstjes met aanbiedingen, of lees over het bizarre leven van de oprichter van AliExpress.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen