De geheime functies die in de nieuwe Android 13-versie verstopt zitten

Smartphones Jeroen Kraak 13 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Android 13 is natuurlijk al een tijdje uit, maar dat betekent niet dat het besturingssysteem geen updates meer krijgt. Er zit nog flink wat in de pijplijn en jij kunt het binnenkort al gebruiken.

Apple update het besturingssysteem voor iOS regelmatig. Dat krijgt dan de naam iOS 16.1 of 16.2. Bij Android is het anders. Android 13 blijft gewoon hetzelfde. Toch komen er regelmatig nieuwe updates naar het platform.

De nieuwste functies voor Android 13

De updates van Android 13 zijn de zogenaamde Quarterly Platform Releases (QPR). Daarin voegt Google eens in de drie maanden een hoop nieuwe features toe. Doordat het bedrijf ze niet aankondigt zitten ze goed verborgen.

In de nieuwste beta-versie van de QPR-versie van Android 13 test Google een aantal nieuwe functies. Ontwikkelaar Mishaal Rahman dook erin en licht een aantal tipjes van de sluier toe.

Android Desktop Mode

Je smartphone laten draaien als computer is natuurlijk de toekomst. Zo heb je jouw PC overal bij de hand. Google werkte al eerder aan een Desktop-modus voor telefoons maar die lijkt nu weer terug te komen op Android 13.

Deze functie moet nog wel verder worden geoptimaliseerd voordat echt iedereen het gaat gebruiken.

Desktop Mode in Android 13
Maak van je telefoon een desktop. (Afbeelding: Mishaal Rahman)

Taakbalk

Google heeft voor grote apparaten een eigen taakbalk. Deze komt binnenkort waarschijnlijk naar Android 13. Via een nieuwe ontwikkelaarsoptie kun je jouw gebruikelijke navigatiebalk vervangen met de taakbalk. Daardoor heb je altijd toegang tot je favoriete of vastgezette apps. Daarmee is het ook makkelijker om naar een splitscreen te gaan.

Zwevend scherm

Er komt ook een speciaal zwevend scherm voor aantekeningen die over je huidige beeld heen komt. Deze kun je bedienen via je taakbalk. Handig dus als je snel notities moet toevoegen.

Je tablet verandert in een Nest Hub

Toch is het niet helemaal raar dat Google deze stap neemt voor Android 13. Binnenkort komt namelijk de Google Pixel Tablet uit, die ook als smart home-scherm moet dienen. Er komen daarom ook nog een paar nieuwigheden voor tablets.

Zo komt er ook een speciaal smartspace widget die belangrijke informatie weergeeft. Je kunt er veel dingen mee doen zoals andere media aansturen

Google Pixel tablet op stand
Google Pixel Tablet (Afbeelding: Google)

Nieuwe klokken op het vergrendelscherm

Je kunt je binnenkort nog meer uitleven op het vergrendelscherm van je toestel waar Android 13 op draait. Google voegt namelijk een aantal nieuwe klokken toe.

Het leek even dat Google deze functie niet meer interessant vond, maar nu het veranderen van het vergrendelscherm ook mogelijk is op een iPhone lijkt het bedrijf met Android 13 dus weer de concurrentie te willen aangaan.

Gedeeltelijke schermopnamen in Android

Een nieuwe functie die Google nu ook ontwikkelt zijn gedeeltelijke schermopnamen. Voor een Android 13-telefoon is het misschien niet heel handig, maar dat is anders voor grotere apparaten, zoals een tablet. Zo neem je makkelijk een gedeelte van je scherm op als je bijvoorbeeld meer dan één app draait.

Geavanceerdere VPN

Google biedt met Google One VPN aan. Zo krijg je de dienst bijvoorbeeld gratis bij je Google Pixel. Dat systeem kan bij de nieuwe QPR van Android 13 mogelijk geavanceerder worden. Veel details zijn echter nog onbekend.

De leukste Android-apps voor hele jonge kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen