Apple wil Ziggo en Viaplay te slim af zijn voor Formule 1-rechten

Films & Series Jeroen Kraak 2 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Een grote speler mengt zich in de strijd om de uitzendrechten van de Formule 1. Eerder wilden Viaplay en Ziggo al de rechten in Nederland kopen, maar nu lijkt Apple zich mogelijk ook in de strijd te mengen.

Tot en met 2024 heeft Viaplay nog de rechten voor de Formule 1 in Nederland. Daarna ligt de strijd helemaal open. Volgens sportmarketeer Chris Woerts wil Ziggo maar al te graag de rechten terug en lijkt ook Viaplay niet op te geven. Er lijkt nu echter een internationale concurrent bij te komen. Apple TV+ wil volgens geruchten mogelijk de wereldwijde rechten van de Formule 1 kopen.

Formule 1 kijken op Apple TV+ in plaats van Viaplay?

Tot nu toe worden de uitzendrechten voor de Formule 1 per land verkocht. Zo heeft Viaplay de rechten in Nederland, terwijl in Groot-Brittannië Sky de races uitzendt. Apple TV+ lijkt hier mogelijk verandering in te willen brengen. Het zou volgens Business F1 Magazine geïnteresseerd zijn om de rechten van de sport wereldwijd te verwerven.

Zo’n deal is eigenlijk helemaal niet nieuw voor Apple. De iPhone-maker lijkt zich steeds meer op de sportwereld te richten, met name in de Verenigde Staten. Zo heeft het een deel van de rechten voor de honkbalcompetitie MLB in handen.

Vorig jaar verwierf Apple TV+ de wereldwijde uitzendrechten voor de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS. Het lijkt nu hetzelfde te willen doen voor de Formule 1, en dat is begrijpelijk als je de redenering van Apple kent.

Geen interesse in concurrentie zoals Viaplay

Eerder dit jaar gingen er geruchten dat Apple de rechten van de Premier League wilde kopen. Het bedrijf gaf echter aan hier geen interesse in te hebben. Dit zou vooral te maken hebben met het feit dat het bedrijf alleen in sport wil investeren als het dat wereldwijd kan uitzenden. Het heeft dus geen interesse om de rechten slechts in Ă©Ă©n of meerdere landen te verwerven, terwijl Viaplay in een andere markt de rechten bezit.

Desondanks is het de vraag of de Formule 1 hierin geĂŻnteresseerd is. In tegenstelling tot de MLS is de Formule 1 een sport waar mensen over de hele wereld in geĂŻnteresseerd zijn. Het kan voor de organisatie dus interessanter zijn om de rechten per land te verkopen, zoals het nu doet met Viaplay.

Flinke investering voor de Formule 1

Toch lijkt Apple bereid te zijn aanzienlijk veel geld te betalen voor de wereldwijde rechten van de Formule 1. Volgens het artikel in Business F1 Magazine zou Apple bereid zijn om ongeveer 2 miljard dollar per jaar te betalen. Dit is ongeveer het dubbele van wat de huidige eigenaar van de Formule 1 binnenhaalt door de rechten per land te verkopen aan lokale aanbieders zoals Ziggo en streamingsdiensten zoals Viaplay.

Niettemin kunnen bestaande contracten met partijen zoals Viaplay, die momenteel de rechten bezitten, niet zomaar worden opgezegd. De deal zou daarom mogelijk beginnen met 25 procent exclusiviteit, en na vijf jaar geleidelijk toenemen tot 100 procent exclusiviteit.

Viaplay gaat nog beter samenwerken met Formule 1 in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen