Nieuwe smartphone nodig? Deze 5 toestellen zijn in maart 2022 het beste!

Smartphones Mark Hofman 10 mrt 2022
Leestijd: 7 minuten

Wie een smartphone wil kopen, en zich nog een beetje oriënteert op de markt, kan het vrij lastig hebben. Er zijn talloze opties beschikbaar en elk toestel heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Welke modellen zijn nu echt de moeite waard?

Dat antwoord proberen we je in dit artikel te geven. Het zijn zeker niet de goedkoopste modellen die beschikbaar zijn, maar wel de toestellen waar je zonder twijfel goed mee zit. Deze smartphones behoren simpelweg tot het beste wat de markt te bieden heeft, kans dat je gaat slagen is dus groot. Mits dit iets is dat je zoekt, natuurlijk.

Smartphone nodig? De 5 beste opties voor maart 2022!

Het is altijd lastig om iedereen te kunnen bedienen met dergelijke lijstjes. Dat heeft simpelweg te maken met het feit dat het in sommige gevallen een kwestie van smaak is en daar valt niet over te twisten. Daarbij zoek iedere consument iets anders, wat het verhaal nog lastiger maakt. Daarom staan de volgende vijf toestellen niet op volgorde en raden we ze dus alle vijf aan.

#1 Samsung Galaxy S22 (Ultra)

Met de Samsung Galaxy S22 heeft 2022 zijn eerste echte vlaggenschipserie te pakken. In januari maakten we al even kennis met de OnePlus 10 Pro, maar dat toestel was ten eerste geen onderdeel van een serie en verscheen ook niet in ons land. De eer gaat dus ook in 2022 weer naar onze Zuid-Koreaanse vrienden. Die eer is overigens ook geheel terecht, want de drie smartphones die daartoe behoren zijn weer pareltjes te noemen.

De Samsung Galaxy S22 en S22+ zijn ten opzichte van vorig jaar geen hele grote upgrades te noemen. Sterker nog: de batterij, wat vorig jaar echt een probleem was, is nog kleiner geworden. Toch weet de smartphone ons op veel andere vlakken te overtuigen. Denk bijvoorbeeld aan het camerasysteem, de One UI 4.0 (Android 12)-software en het uitstekende beeldscherm. Je leest er in onze review meer over.

Samsung Galaxy S22
Niets mis mee (Afbeelding: Mark Hofman/ WANT)

Het absolute pareltje uit de serie is uiteraard de Samsung Galaxy S22 Ultra. Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we de smartphone nog moeten testen, dus niet echt weten hoe het vlaggenschip in de praktijk presteert. Gezien onze ervaring met de andere toestellen in deze lijst en de Galaxy S22+, moet ik eerlijk bekennen dat er geen twijfel over mogelijk is. Op dit moment is de Galaxy S22 Ultra waarschijnlijk de beste keus die je kunt maken.

Adviesprijs: €1249

#2 iPhone 13 (Pro)

De iPhone 13-serie is een complete, en vooral toegankelijk, line-up te noemen. Dat gezegd hebbende: de prijs is niet erg laag, maar de serie heeft consumenten wel echt van alles te bieden. Als je graag all-in gaat dan zal je zonder twijfel tevreden zijn met de iPhone 13 Pro Max. Pak je het liever minimalistisch aan en ligt je focus bij compactheid, dan is de mini de telefoon voor jou. Ik kan niet ontkennen dat alle vier de toestellen uit de serie goed presteren, maar er is er eentje die de show steelt: de iPhone 13 Pro.

Het gat tussen de iPhone 13 en 13 Pro is niet heel erg groot, maar toch is het Pro-model het paradepaardje. Apple-fans kunnen eindelijk genieten van een hogere verversingssnelheid van 120Hz en de notch is geslonken. Een groot verschil is het niet, maar met 20% meer schermruimte valt er weinig te klagen. De batterij zorgt ervoor dat je anderhalve dag gebruik kunt maken van de smartphone, het toestel is krachtig genoeg om er alles mee te doen wat je wilt en het camerasysteem is een absoluut beest.

Oude iPhone inruilen levert flink meer geld op bij Apple
Sierra Blue (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De iPhone 13 Pro is een geweldige smartphone waar je een hoop geld voor moet betalen. Al is dit geen model waar je slechts twee jaar mee doet. Wie de iPhone 13 Pro op de kop tikt zit voor de komende jaren gebakken, wat dit omdoopt tot een fantastische deal. Ook al is en blijft het ongelofelijk veel geld voor een telefoon.

Adviesprijs: €1159

#3 Oppo Find X5 Pro

Wie niet bang is om wat geld te investeren in een goede smartphone komt waarschijnlijk uit bij de Oppo Find X5 Pro. Iets dat je misschien niet direct zou verwachten, maar volkomen logisch is. De smartphone is volledig gericht op een premium-ervaring. Die vind je niet alleen terug in het ontwerp, maar ook in de software en het camerasysteem. Oppo is all-in gegaan met de Find X5 Pro en daar kan jij de vruchten van plukken.

Naar mij menig zijn er drie belangrijke punten: de accu, het beeldscherm en het ontwerp. Space Age, zo noemt Oppo dat laatste onderdeel zelf. De achterkant van de Find X5 Pro is gemaakt uit één stuk glas dat, naast vrij zwaar, echt heel fijn is om in de hand te hebben. Het toestel ligt zo verdomde lekker in de hand dat ik het iedereen wil vertellen. De 5000mAh batterij gaat lang mee en wordt opgeladen met een vermogen van 85W. Het 6.7-inch QHD+-scherm is dusdanig goed dat jij je ogen er niet vanaf kunt houden. Kortom: de ervaring is bijzonder goed.

Er zijn drie belangrijke punten rondom de Find X5 Pro: de accu, het beeldscherm en het ontwerp. Space Age, zo noemt Oppo dat laatste onderdeel zelf. Door gebruik te maken van een enkel stuk glas ziet de smartphone er, naar mijn mening, ontzettend strak uit. Het mooie van dit ontwerp is dat Oppo het, ondanks het gewicht van 218 gram, voor elkaar krijgt het vlaggenschip vooral erg lekker in de hand te laten liggen. Met SuperVOOC laat het bedrijf de 5000mAh batterij met een vermogen van 85W op en het 6.7-inch QHD+-beeldscherm is een genot om naar te kijken.

Oppo Find X5 Pro
Glacier White (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De prijs voor de Oppo Find X5 Pro ligt echt hoog, maar neem het van mij aan dat deze smartphone je niet in de steek zal laten. Wie dus eens iets anders wilt proberen kan zonder twijfels, spijt en angst deze beslissing nemen.

Adviesprijs: €1299

#4 OnePlus 9 Pro

De OnePlus 10 Pro komt in maart 2022 eindelijk naar Nederland. Toch is het nog niet zover en moeten consumenten nog heel even geduld hebben. Lees in de tussentijd overigens gerust mijn preview over het vlaggenschip. Dat kan via deze link.

Gezien een volgend model nog niet beschikbaar is, kan ik niet anders dan het huidige vlaggenschip aan te raden. De OnePlus 9 Pro blijft een heerlijke optie voor mensen die opzoek zijn naar een goede smartphone. Ja, OnePlus zit met dit model mijlenver van zijn originele missie, maar laat dat de pret niet drukken. Kijk objectief naar de zaak, vergelijk de OnePlus 9 Pro met de andere toestellen in de lijst en zie dat het bedrijf gewoon goed werk verricht heeft.

OnePlus 9 Pro
OnePlus 9 Pro (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De OnePlus 9 Pro heeft een premium-feel, een uitstekend beeldscherm, een batterij die lang meegaat en een camerasysteem dat zich eindelijk kan meten met de concurrentie. Mijn volledige review van het toestel lees je hier, maar de conclusie is duidelijk. Een jaar later is de OnePlus 9 Pro, zeker gezien zijn prijs, nog steeds één van de beste opties van de markt.

Adviesprijs: €799

#5 Samsung Galaxy Z Fold 3

Oke, ik kan het begrijpen wanneer mensen hun vraagtekens zetten bij deze keuze. De Samsung Galaxy Z Fold 3 is geen toegankelijke smartphone en doet bepaalde zaken wel degelijk slechter dan de toestellen die hierboven staan. Echt ontkennen dat dit type smartphone de toekomst is kunnen we echter niet. Naar mijn idee is het best wel belangrijk om dergelijke toestellen mee te nemen in dit soort lijstjes.

Wat dat betreft is de keuze vrij makkelijk gemaakt: de Samsung Galaxy Z Fold 3 is het beste wat opvouwbaar je te bieden heeft. De smartphone van Samsung heeft natuurlijk de tijd gehad om door te ontwikkelen. Het resultaat is een solide smartphone met uitstekende beeldschermen, imposante functionaliteiten én een goed camerasysteem.

Samsung Galaxy Z Fold 3
Het vouwt!! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De smartphone is overigens wel compleet anders in gebruik en met een korte samenvatting doe ik hem tekort. Lees de gehele review daarom via deze link.

Adviesprijs: €1639

Nieuwe smartphone niet gevonden?

Staat jouw toekomstige smartphone er niet tussen of is dit net even te hoog gegrepen? Geen enkel probleem, want de markt heeft nog talloze andere toestellen te bieden. In het onderstaande artikel bespreken we bijvoorbeeld de beste goedkope Android-smartphones van de maand.

Goedkope Android smartphones: de 5 beste toestellen van maart 2022

Liever de ontwikkelingen van de markt in de gaten houden? Check dan zeker even deze pagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen