WANT NO Bitcoin lunch: Bitcoin daalt, Ripple update, SEC ‘all in’?

Tech Robert Kroes 27 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Het is weer lunchtijd, dus tijd voor een update van de stand van zaken voor de Bitcoin en de belangrijkste cryptomunten. Verder kijken we in deze no Bitcoin update naar de Ripple (XRP) en hun strijd tegen de SEC. Gaat de Amerikaanse toezichthouder ‘all in’ tegen de cryptosector?

We beginnen natuurlijk met de huidige stand van zaken voor de Bitcoin en de belangrijkste cryptomunten.

Prijs Bitcoin daalt verder, correcties op de cryptomarkt

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin een koers van EUR 25.997,20 ($ 31.617,55) en dat is 3,05% lager dan tijdens de lunch van gisterenmiddag. Ook op de rest van de cryptomarkt zien we in het realtime prijsoverzicht van cryptomunten op Tradeincrypto.com veel correcties. Grootste verliezer is Theta Netwerk (THETA), dat een verlies van 12% moet incasseren ten opzichte van gisteren. Aan de andere kant zorgt UNISWAP (UNI) met een plus van 10,44% juist voor een positieve uitzondering op de regel dat correcties op de cryptomarkt momenteel troef zijn.

Goed en slecht nieuws voor de Ripple (XRP)

Een van de koersen die vandaag verliest is Ripple (XRP) dat in 24 uur 4,20% van haar waarde kan afschrijven. Dit ondanks het goede nieuws dat analisten voorzichtig optimistisch zijn over hun kansen in de rechtszaken die SEC heeft aangespannen. Zowel voormalig SEC-commissaris Joseph Grundfest als voormalig SEC-medewerker Joseph Hall stellen vragen bij de kansen van SEC in deze rechtszaak. Het gaat er daarbij vooral om dat een ‘security’ als zodanig benoemd moet worden in de wet. Zij stellen zich op het standpunt dat cryptomunten in principe bestaan uit computercode en dat computercode niet kwalificeert als ‘security’. De volledige analyses van beide heren kun je hier (Grundfest) en hier (Hall) lezen. Zij roepen de SEC op tot betere regelgeving, die toegepast is op het gebruik van cryptocurrency in de financiële wereld.

Naast dit goede nieuws was er ook een tegenvaller te noteren. Een belegger uit Florida heeft een rechtszaak aangespannen tegen Ripple. Hij kocht vorig jaar zomer voor zo’n $ 100,- aan Ripple (XRP) en verkocht deze in december met een verlies van $ 48,50. Of de man geïnspireerd werd door de SEC-rechtszaak is niet bekend, maar hij claimt nu in een ‘class action’ rechtszaak zijn verlies terug met als argument dat Ripple (XRP) illegaal verkocht is in Florida. Ook berekende hij dat Ripple met deze ‘illegale verkoop’ zo’n $ 1,36 miljard heeft verdiend.

Hoewel de inzet van $ 48,50 natuurlijk een lachertje is, wordt deze rechtszaak met argusogen gevolgd. Allereerst kunnen bij een ‘class action’ ook andere slachtoffers aansluiten. Dit zou dus uit kunnen lopen op (theoretisch) een rechtszaak van alle Amerikaanse Ripple-beleggers met verlies. Daarnaast kan men bij zo’n class action zaak besluiten dat de gedaagde naast het verlies ook de gemaakte winst moet compenseren. Zo praat men dus over een mogelijke miljardenclaim als gevolg van deze $ 48,50.

Gaat de SEC ‘all in’ op Bitcoin en de crypto-industrie?

Nu Joe Biden de benoemingen bij de SEC heeft afgerond gaat men weer volledig aan het werk. Vandaag publiceerde men een waarschuwing tegen 28 bedrijven die onethisch zouden handelen. Van deze bedrijven zijn er 8 actief in crypto. Het lijkt er dus op dat SEC ‘all in’ gaat en het toezicht op de cryptosector verscherpt. Onder de acht namen zijn enkele bekende spelers, zoals Smartcoin24.com, Axtrading Investment, Passive Trade Plan en RetireWell Investors. Wat deze bedrijven exact misdaan hebben in de ogen van de SEC is niet bekend, maar in het algemeen kom je niet op de lijst voor spreekwoordelijke zweetvoeten. Ook deze zaken zullen ongetwijfeld vervolgd worden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen