WANT Bitcoin lunch: Bitcoin flash crash zorgt voor liquidaties, maar [video]

Tech Robert Kroes 31 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Na een turbulente ochtend is het lunchtijd op de Europese financiële markten. Wij bekijken de actuele prijs van de Bitcoin en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarnaast bekijken we de flash crash die de Bitcoin vanochtend te verduren krijgt. Tot slot kijken we naar de prijsverwachting van Kraken-CEO Jesse Powell, die een aparte methode voor waardering heeft. Of dat verstandig is…

Uiteraard beginnen we met de actuele prijs voor de Bitcoin en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Bitcoin krabbelt op na flash crash in negatieve cryptomarkt

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin een prijs van EUR 49.259,83 ($ 57.615,-) en dat is 2,38% lager dan gisteren. Toch vertekent dit beeld, want zoals we verderop bespreken herstelt de Bitcoin van een flash crash.

Door de flash crash is de hele markt in mineur (ook dat leggen we hierna uit) en daarom zien we momenteel bijna alleen rode cijfers als we de prijzen van de top 25 cryptomunten bekijken. Grootste verliezer is Theta Network (THETA), dat 7,6% inlevert. Stijgers zijn met Filecoin (FILE) en Tron (TRX), die met respectievelijk + 20,37% en +7,07% fikse uitzonderingen zijn. Op de website van Tradeincrypto.com kun je alle live cryptoprijzen uiteraard volgen.

Bitcoin flash crash veroorzaakt liquidatiegolf

Vanmorgen vroeg was er paniek onder handelaren in Bitcoin. Rond 8.15 uur naderde de munt de $ 60.000,-. Deze weerstand bleek echter te groot en de afwijzing zorgde voor een flash crash. In 5 minuten tijd verloor de munt $ 2.000,-. In de hele flash crash, die een uur duurde, daalde de koers van $ 59.350,- naar $ 56.713,-. Hierna trad er herstel op en inmiddels is er weer een kleine $ 1.000,- terugverdiend.

Toch had de flash crash grote gevolgen voor bezitters van long opties. Hiermee bieden handelaren namelijk hun portefeuille als onderpand voor de kosten van hun posities. Bij een snel dalende koers is de waarde van de portefeuille op een bepaald ogenblik onvoldoende om de positie te dekken. Als dat gebeurt gaan cryptomarkten direct over tot automatische verkoop (liquidatie genoemd) van de portefeuille om de openstaande schuld te verrekenen. De flash crash van vanochtend zorgde ervoor dat er voor $ 600 miljoen geliquideerd werd.

Door deze verkoopgolf stijgt het aanbod van cryptomunten, waardoor ook daar de prijzen dalen.

Toch maken analisten zich geen zorgen. Sterker nog, veel van hen, waaronder de Nederlandse analist ‘Plan B’, zien de flash crash als gezonde correctie die het pad moet effenen om sterk bullish te groeien. Voorwaarde hiervoor is wel dat de druk om te verkopen afneemt en dat kan door op korte termijn (liefst binnen 24 uur) een nieuw koersrecord te zetten.

Als dat niet gebeurt dreigt eerst een verdere correctie.

Kraken CEO gelooft in oneindige groei

Toch is men er nog steeds van overtuigd dat er op langere termijn enorme koerssprongen te zien zullen zijn. Een van die enthousiastelingen is Jesse Powell, oprichter en CEO van cryptobeurs Kraken. Hij ziet een verband met de te verwachten inflatiegolf voor de dollar. Hij meet de waarde van de Bitcoin dan ook niet meer in dollars, maar in auto’s. In onderstaande video legt hij uit hoe de Bitcoin, die nu een Tesla Model 3 aan het eind van het jaar een Lamborghini waard zal zijn en in 2023 een Bugatti.

De vergelijking met auto’s is opmerkelijk. Uit recent onderzoek door onze collega’s van Tradeincrypto.com blijkt namelijk dat er nogal wat mis kan gaan als je de koers van BTC bepaalt met auto’s.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen