Bitcoin lunch: prijs BTC & crypto: Bitcoin spot ETF, SEC en Binance NL update

Tech Robert Kroes 5 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels is het weer lunchtijd en dus tijd voor de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarna bekijken we hoe de SEC een BTC spot ETF bijna onmogelijk maakt maar het vertrouwen van investeerders weet te winnen. Tot slot bekijken we de status van cryptobeurs Binance. Wordt het binnenkort weer mogelijk om in Europa legaal Bitcoin te (ver)kopen via Binance?

We beginnen natuurlijk bij de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Hoe beweegt de live Bitcoin prijs en top 25 crypto?

Bij uitzondering zijn we vandaag één keer niet live. Dit betekent dat je de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto rechtstreeks kunt analyseren op de site van Tradeincrypto.com. Een mooi moment om te zien of de bull-rally van gisteravond doorzet.

Uiteraard bieden we wel ‘gewoon’ gratis het laatste Bitcoin en crypto nieuws.

SEC maakt Bitcoin spot ETF praktisch onmogelijk

Een van de aanjagers van de Bitcoin rally van vorig jaar was het feit dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC goedkeuring verleende voor een ETF voor Bitcoin futures. Voor een ETF op de directe Bitcoin prijs, de zogenaamde BTC Spot ETF, is tot op de dag van vandaag nog geen goedkeuring verleend.

Zo’n goedkeuring is volgens de markt snel nodig. Veel investeerders hoopten dan ook dat goedkeuring voor een BTC spot ETF in 2022 een nieuwe boost aan de koers zou geven. Dit lijkt niet te gaan lukken.

Tot nu toe was de SEC namelijk niet specifiek over de voorwaarden waaronder zij een Bitcoin spot ETF toe wilde staan. In de brief waarin zij goedkeuring geven voor een volgende Bitcoin futures ETF lichten zij echter een tipje van de sluier op.

In de brief legt de SEC uit dat zij verwacht dat de cryptobeurzen vóór indienen van een aanvraag eerst centraliseren. Dit gaat lijnrecht in tegen de basisprincipes van crypto. Deze markt is namelijk juist gebaseerd op decentralisatie. Waarom dit een enorm probleem oplevert legt men uit in onderstaande video.

Daarmee lijkt de hoop op een spoedige BTC spot ETF verloren. Overigens is de BTC spot ETF voor veel investeerders onwennig. Daarom beantwoorden onze collega’s van Tradeincrypto.com de 10 vragen die je moet stellen voordat je in Bitcoin spot ETF’s gaat handelen.

SEC verhoogt vertrouwen bij investeerders Bitcoin en crypto

Deze actie van de SEC lijkt niet erg hulpvaardig. Op op ander gebied probeert zij investeerders wel meer vertrouwen te laten krijgen in Bitcoin.

Dit doet de SEC onder andere door haar onderzoekunit voor Bitcoin en cryptofraude fors uit te breiden. Sterker nog, in feite is er haast sprake van een verdubbeling. Hierdoor ontstaat er meer slagkracht om Bitcoin-fraudeurs aan te pakken Ook kan men dan effectiever toezicht houden op andere belangrijke processen in crypto. Je kunt hierbij denken aan blockchain-management en het controleren van het onderpand dat de waarde van stable coins moet garanderen.

Ook wil de SEC een samenwerkingsovereenkomst sluiten met de toezichthouders van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Daarmee kan de SEC dan nog effectiever waken over een veilige cryptomarkt en daarmee de belangen van de (institutionele) belegger.

Binance volgens het boekje, ook in Nederland?

De grootste cryptobeurs ter wereld, Binance, kwam vorig jaar veelvuldig in opspraak omdat steeds meer landen de cryptobeurs waarschuwden omdat zij zich niet aan lokale wet- en regelgeving zouden houden. De Nederlandse Bank liet zelfs een waarschuwing uitgaan dat Binance illegaal handelt.

Sindsdien is Binance druk in de weer om haar blazoen op te poetsen. Daarbij lijkt Europa een doelmarkt. Gisteravond liet Binance namelijk weten dat zij een vergunningsaanvraag heeft ingediend bij de France beurswaakhond AMF. In een uitgebreide verklaring staat de cryptobeurs stil bij deze stap. Het benadrukt daarbij uiteraard het belang van het handelen volgens wetten en vergunningen (compliance). Om wat druk op het proces te zetten claimde zij ook dat Binance al de grootste cryptobeurs in Frankrijk was vóór de vergunningaanvraag.

Het persoffensief kreeg een Nederlands tintje toen de cryptobeurs bekend maakte dat zij in meer Europese landen een vergunningaanvraag in wil dienen. Een van de genoemde landen is Nederland. Als de goedkeuring er komt kan Binance in Nederland dus weer legaal handel in Bitcoin aanbieden.

Bevrijdingsdag: beleggen in oorlogstijd

Ter ere van Bevrijdingsdag maakten wij een special over beleggen in oorlogstijd. Uiteraard had men in de Tweede Wereldoorlog nog geen Bitcoin of andere cryptomunten, maar dat wil volgens ons verrassende onderzoek nog niet zeggen dat beleggen in oorlog onrendabel is. Daarnaast rekent onze analyse af met een veel gehoorde aanname over beleggen in goud tijdens een oorlog. Ook eren we uiteraard onze verzetsmensen die beleggen in de oorlog gebruikten voor het veiligstellen van de belangen van de staat door de grootste bankroof ooit uit te voeren. Je kunt de Bevrijdingsdag-special over beleggen in de oorlog lezen op onze zustersite MANNERS.nl.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen