Bitcoin update: prijs BTC stijgt, crypto vlak. Soft fork en miljard verlies en …

Tech Robert Kroes 4 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels is het weer lunchtijd, dus tijd voor onze Bitcoin lunch. We bekijken uiteraard de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarna bekijken we een komende soft fork, waarom de markt wacht en een miljard verlies voor MicroStrategy.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Live Bitcoin prijs stijgt, prijzen top 25 crypto vlak

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 36.911,06 ($ 38.934,80). Dit is 1,32% hoger dan tijdens onze Bitcoin lunch van gisteren.

De markt voor de andere crypto uit de top 25 is overwegend positief. Op de stable coins na zien we alleen groene cijfers. De grootste winst van de dag tot nu toe is voor Tron (TRX) met +10,56%. Dit is een fikse uitzondering in een verder redelijk vlakke markt. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren.

Bitcoin en crypto in afwachting van de FED

We zien dus een positief gestemde, maar afwachtende markt en dat heeft alles te maken met het rentebesluit en uitleg over de afbouw van het steunprogramma aan de Amerikaanse economie, waarover de FED later vandaag (vanaf 20 uur Nederlandse tijd) haar licht laat schijnen. Men verwacht een renteverhoging met 50 procentpunt en deze lijkt inmiddels ingeprijsd. Dit zou een verklaring zijn voor het feit dat de BTC prijs ondanks de bullish technische signalen (nog) geen bull-rally heeft ingezet.

Verwachting en correlatie bepalen de BTC-koers

Als de FED een rentebesluit in lijn met de verwachting neemt zal dit dus geen reden zijn voor drastische koerswijziging. Dit wordt uiteraard anders als de verhoging beperkt blijft (bullish) of als de ingreep drastischer wordt (bearish).

Daarnaast is het vooral belang hoe agressief de FED zich opstelt als zij zich uitlaat over de toekomst. Men verwacht dit jaar nog een aantal ingrepen. Hoe agressiever deze neergezet worden, hoe meer bearish verwachting de markt zal inprijzen.

Daarnaast zien we hoe de Bitcoin door institutionele investeerders veel correlatie vertoont met de (tech)aandelenmarkt. Hoe die koersen reageren n.a.v. de FED-bekendmakingen zal dus ok een rol spelen in de reactie van crypto- en met name Bitcoin-investeerders. Daarmee kunnen we de technische analyses en theoretische verwachtingen even laten voor wat ze zijn, want tot de FED haar bekendmakingen gedaan heeft en de persvragen beantwoord heeft handelen we in een onzekere markt. We moeten dus rekening houden met zowel een snelle koersval als een snelle koersstijging voor de Bitcoin. Met een trading bot kan je op beide scenario’s inspelen.

MicroStrategy leidt miljard verlies op Bitcoin

Dat de correlatie tussen Bitcoin en aandelenprijzen steeds sterker wordt door institutionele investeerders zien we aan de kwartaalcijfers van pionier MicroStrategy. Hoewel de gemiddelde aankoopprijs van de Bitcoin ($ 30.700,-) in hun bezit ruim onder de marktwaarde en onder het laagste punt van dit jaar ($ 33.000,-) ligt noteerde men in het eerste kwartaal een verlies van 1 miljard dollar op de BTC door de koersdalingen.

Hiermee zien we dus de impact in goede en slechte investeringstijden op BTC-balansposten van institutionele investeerders. Dit is belangrijk omdat deze ontwikkeling nieuw is in de BTC-geschiedenis. Overigens blijkt uit dezelfde cijfers dat MicroSrategy nog geen BTC verkocht heeft en dat moet toch vertrouwen geven.

Nu in de kwartaalcijfers uiteraard nog geen verrekening heeft plaats gevonden van de grotere verliezen in april is het interessant om te zien hoe de boardroom en aandeelhouders van deze investeerder met een situatie van verlies om zullen gaan.

Technische BTC blockchain update op komst? Voorstel voor soft fork

Een van de kritiekpunten op de Bitcoin is dat er inmiddels steeds meer crypto komt die user-cases aanbieden waar BTC (nog) niet sterk is. Met ontwikkelingen als Taproot en Lightning probeert men hieraan te werken. Een van de belangrijke ontwikkelingen waar BTC nog een minder grote rol in speelt is het gebruik van smart contracts.

In het voorstel Bitcoin BIP-119 soft fork wil men een toepassing voor smart contracten introduceren. Dit lijkt een goede ontwikkeling, maar toch is er controverse. Zo vinden belangrijke Bitcoin experts dat men te snel naar de testfase van de aangepaste code wil waardoor de security audit niet volledig is. Ook voorzien zij andere negatieve impact op de Bitcoin-code, waarvan de impact niet kan worden ingeschat. De technische uitleg over de Bitcoin BIP-119 en mogelijke gevaren kan je hier lezen. Uiteraard leidt discussie op korte termijn tot onzekerheid, maar het is goed om te zien dat men doordacht werkt aan het uitbreiden van de Bitcoin user-cases op langere termijn. Wij blijven de ontwikkelingen uiteraard volgen. Jij ook?

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen