Bitcoin update: Bitcoin stijgt, crypto daalt. Einde BTC crisis? Onze analyse

Tech Robert Kroes 25 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

De eerste handelsdag van de week in Amerika is voorbij. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daar zien we de Bitcoin na de prijs weer stijgen. Is dit het einde van de crisis? Wij analyseren en delen onze verwachting.

Normaal gesproken beginnen we iedere week met een crypto koersverwachting. Nu we de afgelopen weken zien dat de Bitcoin en top 25 vooral op fundamentele factoren reageren en daarbij niet conform technische analyses bewegen schorten we de crypto koersverwachting even op tot we weer in stabieler vaarwater zitten. Om nauwkeuriger te inventariseren delen we de komende periode 2x per dag (1x rond lunchtijd en 1x na sluiting Amerikaanse markten) een update, zodat je de laatste actualiteiten mee kunt nemen.

Dit gezegd hebbende bekijken we uiteraard eerst de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Live Bitcoin prijs stijgt, prijzen meeste top 25 crypto dalen verder

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 32.148,85 ($ 36.397,78). Dit is 2,67% hoger dan gisteravond maar fors lager dan afgelopen vrijdag.

Bij de prijzen van de top 25 crypto is het sentiment vooral negatief, al zien we ook daar de eerste winsten weer genoteerd worden. De grootste winst is voor Cosmos (ATOM), dat 8,14% stijgt in 24 uur. De grootste verliezer van de dag is Algorand (ALGO), dat 4,21% daalt. Dat we vorige week en in het weekend een forse cryptocrash hebben gezien kan je niet ontgaan zijn.

Dit zien we ook als we de week- en maandresultaten bekijken. Zo verloor de Bitcoin in een week tijd 14,51% in waarde, waarmee het verlies deze maand tot nu toe op 27,57% staat. Er was overigens de afgelopen week geen enkele cryptomunt in de top 25 die winst wist te behalen. Het grootste verlies van de week was voor Near (NEAR), dat 46,57% verloor. De Bitcoin wist de schade het meest beperkt te houden.

Ook de maandresultaten staan zwaar onder druk. Er zijn slechts 2 cryptomunten die op dit moment een positief maandresultaat noteren. Dit zijn Fantom (FTM) met + 7,01% en Cosmos (ATOM) met + 31,73%. Het grootste verlies van de maand was voor Solana (SOL), dat 51,17% verloor. Uiteraard kun je op de website van Tradeincrypto.com 24 uur per dag alle resultaten en alle live cryptoprijzen analyseren.

Bitcoin prijsschommeling zorgt voor opmerkelijke statistieken

We zagen vandaag dat de Bitcoin eerst flink verder daalde. Vanmorgen werd het laagste punt bereikt op $ 32.967,-. Hierna volgde een sterk herstel, waardoor de munt weer op het huidige koersniveau stond.

Met deze lage opening op de Amerikaanse markt vulde de BTC een zogenaamd CME koersgat dat open stond sinds juli vorig jaar. Meer uitleg over het belang van CME koersgaten lees je hier.

Ook zorgde de prijsdaling en het daaropvolgend herstel voor versterking van de zogenoemde fundamentals voor de Bitcoin. In deze video-analyse legt men dit uit.

Deze observaties leidden er bij John Bollinger toe dat hij verwacht dat de bodem van de koersdaling zo ongeveer bereikt zal zijn.

Is de BTC bodem in zicht?

Uiteraard is het lot van de Bitcoin koers op korte termijn voer voor speculatie onder experts. Als we de mening van diverse deskundigen bekijken zien we dat een enkeling optimistisch is, maar dat meerdere analisten verwachten dat we de bodem nog niet hebben gezien. Gevraagd naar een bodem leggen zij die tussen de $ 30.000,- en $ 10.000,-.

In de laatste gevallen is het de vraag wat de waarde is van sterke technische indicatoren en sterke fundamentals. Op dit moment moeten we echter concluderen dat er nog geen definitieve richting van de Bitcoin prijs te voorzien valt. Dit heeft met name te maken met twee belangrijke evenementen later deze week.

De FED en correlatie geven een indicatie van BTC-koers

Op woensdag maakt de FED haar nieuwe rentebesluit bekend. Het zal dan duidelijk worden of en zo ja welke maatregelen de FED gaat nemen om de inflatie te beteugelen. De verwachting (die dus waarschijnlijk is ingeprijsd) is dat men de rente met 0,25% zal verhogen. Verdere renteverhogingen maken het belang van de Bitcoin als bescherming tegen inflatie minder relevant en dat kan de koers verder doen dalen. Daarbij zullen de aandelenmarkten reageren op het FED-besluit en zo zal dus ook de correlatie van de Bitcoin met aandelen weer getest worden.

Verval maandopties Bitcoin geeft inzicht in sentiment

Vrijdag vervallen daarbij de maandopties voor de Bitcoin en andere cryptomunten. Hoewel dit meestal niet tot een directe impact op de koers leidt geeft de wijze waarop investeerders hun maandopties wel of niet verlengen een indicatie van het sentiment en de verwachtingen in de markt.

Welke bandbreedtes geven indicatie voor de Bitcoin prijs?

Uiteraard is het belangrijk om in te schatten welke kant de Bitcoin op zal bewegen. Als we de komende week bekijken zien we dat de bodem van de bandbreedte rond het zeer sterke supportniveau van $ 30.000,- ligt. Mocht de BTC-koers hieronder dalen dan kan een verdere bear-markt tot zeer onaangename verrassingen leiden. De bovenkant van de bandbreedte ligt aan de bodem van de Ichimoku cloud op $ 37.400,-. Pals als de Bitcoin koers hierboven stijgt kunnen we weer van een duidelijke bull-trend spreken.

Onze verwachting voor de Bitcoin-prijs

Voor zover wij nu kunnen inschatten kunnen de fundamentele factoren van het rentebesluit op woensdag en het verval van de Bitcoin opties op vrijdag wel eens een cruciale rol spelen voor de koers op korte termijn. De kans op een negatieve of consoliderende prijsbeweging lijkt daarbij groter dan de kans op een sterke koerssprong, zeker na de verliezen die dit weekend geleden werden. Wij houden dan ook rekening met een onzekere markt. Hoe je in een onzekere markt kunt handelen lees je hier. Wij blijven de ontwikkelingen zoals gezegd 2x per dag volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting wellicht een leestip.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen