Bitcoin update: prijs BTC vlak, crypto wisselt, SEC zet druk, bear signalen

Tech Robert Kroes 3 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels is de Amerikaanse markt gesloten. We bekijken de live Bitcoin prijs en de actuele prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarna bekijken we hoe de SEC druk zet op de cryptomarkt en bear signalen voor de Bitcoin.

We beginnen eerst met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Live Bitcoin prijs vlak, sentiment top 25 crypto wisselt

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 49.948,39 ($ 56.600,01). Dit is 0,90% lager dan tijdens onze Bitcoin update van gisteravond.

Bij de top 25 cryptomunten overheersen de rode cijfers. Er zijn wel cryptomunten met winst. Cardano (ADA) stijgt momenteel het hardst met 10,48% in 24 uur. De grootste verliezer is Avalanche (AVAX) met -8,05%. Alle live cryptoprijzen kun je uiteraard bekijken op de site van Tradeincrypto.com.

Niet Facebook maar SEC domineerde de Amerikaanse markt

Vanmiddag leek het erop dat het positieve nieuws van Facebook de Amerikaanse markt zou domineren, maar dit nieuws werd overschaduwd door de SEC. Allereerst kwam het nieuws dat zij opnieuw een spot Bitcoin ETF hebben afgewezen. Het voornaamste argument is dat de BTC op veel beurzen buiten Amerikaans toezicht opereren en dit argument is structureel. Daarmee verwachten analisten dat ook de volgende ETF-aanvraag wordt afgewezen.

Ook de argumentatie dat een spot BTC ETF onvoldoende in staat zou zijn om frauduleuze en manipulatieve acties te voorkomen stemt niet hoopvol.

Tumultueuze SEC-vergadering zorgt voor onzekerheid

Ook was er een SEC-vergadering van het SEC Investor Advisory Committee. Deze meeting was live te volgen (maar nog niet beschikbaar via YouTube) en het ging er pittig aan toe. Het blijkt dat de commissieleden tegenover elkaar staan als het om hete beleid gaat. Voorzitter Gensler kiest voor de harde lijn en beschouwt veel crypto als securities. Dit kan leiden tot nieuwe handhavingsacties van de SEC en strengere regelgeving. Ook sprak Gensler dreigende taal tegen platformen zoals leenservices.

Andere leden van de commissie waren kritisch op de rol van de SEC. Zij vinden dat de SEC eerst duidelijkheid moet bieden voor er over handhaving gesproken kan worden. Toch werden beleggers onrustig van dit nieuws.

Bear signalen voor de BTC

Hierdoor bleef een koersstijging wederom uit. Nu de Bitcoin al een tijd wisselt tussen correcties en consolidaties tussen $ 50.000,- en $ 60.000,- leidt dit tot bear signalen. Zo verplaatsen meer beleggers hun Bitcoin naar de beurs. Hierdoor lijkt de kans op een prijsverhogende supply shock af te nemen, aangezien er dus weer meer voorraad op de beurs is.

Deze transacties blijken ook uitgevoerd te worden door een groep die normaal juist bijkoopt bij deze koersen. Het blijkt namelijk dat ‘cold BTC whales‘ oftewel bezitters van grote hoeveelheden Bitcoin die normaal niet verkopen, hun crypto nu wel naar de beurs brengen. Dit duidt erop dat zij hun geloof in grote koersstijgingen verliezen en overwegen te verkopen. Dit zou enerzijds een kanteling van het vertrouwen/sentiment betekenen. Anderzijds zal een groter aanbod tot lagere prijs leiden. Of dit gaat gebeuren is echter de vraag.

Weten we morgen welke kant de Bitcoin op gaat?

Die vraag wordt wellicht morgen al beantwoord, want dan vervallen de wekelijkse Bitcoin opties met een gezamenlijke waarde van $ 950 miljoen dollar. De vraag is of de bears of bulls in het voordeel zullen zijn. De verdeling is als volgt en wordt gebaseerd op de koers die morgenochtend om 10.00 uur Nederlandse tijd op het digitale koersenbord staat.

  • BTC Koers tussen $ 54.000,- en $ 56.000,-: 290 calls vs. 3.480 puts. Het netto resultaat is dan $175 miljoen in het voordeel van de put (bear) opties.
  • BTC Koers tussen $ 56.000,- en $ 58.000,-: 750 calls vs. 2.160 puts. Het netto resultaat is dan $80 miljoen in het voordeel van de put (bear) opties.
  • BTC Koers tussen $ 58.000,- en $ 60.000,-: 1.510 calls vs. 1.040 puts. Het netto resultaat is dan $ 30 miljoen voor de call (bull) opties.
  • BTC Koers boven $60.000,-: 2.760 calls vs. 860 puts. Het nettor resultaat is dan $ 115 miljoen in het voordeel van de call (bull) opties.

Dit betekent dat de bulls pas sterk de overhand hebben als de koers op $ 58.000,- of hoger ligt. Daar lijkt de actuele Bitcoin prijs niet ver vandaan te liggen, maar het dalend rendement en de bear-trends doen de vraag rijzen of de bulls in staat zijn die koers nog te realiseren. Morgenochtend om 10 uur weten we meer.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Het zou dus een spannende middag kunnen worden.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen