Bluetooth 5: waarom je moet wachten met het kopen van een smartphone of accessoire

Tech Noah Korevaar 29 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Alweer zeven jaar geleden kwam Bluetooth 4 uit. Nu is de volgende grote standaard er: Bluetooth 5. In dit artikel leggen we je uit waarom je volgende smartphone de technologie moet ondersteunen.

Bluetooth 5 komt eraan

Ben je van plan om binnenkort een Bluetooth accessoire aan te schaffen? Denk aan een headset, of een draadloze speaker. Dan is het verstandig om toch nog even te wachten tot volgend jaar.

Bluetooth 5

Samsung en Apple maken al de overstap naar Bluetooth 5. De Samsung Galaxy S8 heeft al de benodigde technologie, en de Galaxy Note 8 en de iPhone 8 gaan ook de nieuwe standaard ondersteunen.

Als de drie grootste smartphones overstappen, dan zal de rest van de markt snel volgen. Dan hebben we het dus ook over de talloze accessoires die derde partijen elk jaar uitbrengen.

Bluetooth 5

Wees niet bang als je net een draadloze speaker hebt aangeschaft. Je gadget is nog lang niet achterhaald, verre van zelfs. Je kunt nog steeds genieten van alle voordelen die Bluetooth 4 je te bieden heeft.

Maar als je binnenkort een nieuwe smartphone koopt, dan zit je opgescheept met accessoires die een stuk trager zijn en niet optimaal gebruik maken van je telefoon.

Waarom je moet wachten

Maar wat heeft Bluetooth 5 dan te bieden? Een hoop: Bluetooth 5 is twee keer zo snel als Bluetooth 4.2. Bovendien reikt de nieuwe standaard maar liefst vier keer zo ver.

Op papier komt het erop neer dat je nieuwe telefoon tot op wel tachtig meter afstand muziek kan blijven streamen naar je Bluetooth speaker. Natuurlijk gooien muren en andere obstakels roet in het eten, maar dat neemt niet weg dat je er flink op vooruit gaat ten opzichte van Bluetooth 4.2.

Bluetooth 5

Die aantrekkelijke Bluetooth 4.2 speaker die je nu aan kunt schaffen kan hoogstens twee kamers beslaan. Volgend jaar zal een even dure Bluetooth 5 speaker echter je complete huis kunnen bereiken. En dat voor hetzelfde prijskaartje.

Bovendien wordt Bluetooth 5 het ideale maatje voor je smart home. Door het grote bereik kan de nieuwe standaard in principe de internetverbinding tussen je gadgets vervangen. Daar zullen fabrikanten ook steeds meer op in gaan spelen.

waterproof speakers

Hoe lang nog?

Duidelijk dus. Maar hoe lang moeten we nog wachten? Fabrikanten hebben bevestigd dat eind dit jaar al de eerste Bluetooth 5 accessoires uit zullen komen. Begin 2018 zal naar verwachting iedereen overstappen, inclusief alle smartphonefabrikanten.

Pak dus vooral die toffe Bluetooth headset op, maar houd wel in het achterhoofd dat er het komende jaar een hoop gaat veranderen. Denk dus goed na over wat voor soort gebruiker je bent.

waterproof speakers

Wil je enkel in je slaapkamer muziek luisteren, of zit je altijd achter je bureau? Dan blijft Bluetooth 4.2 perfect. Wil je altijd het nieuwste van het nieuwste hebben en gebruik je Bluetooth door je hele huis? Dan kan het de moeite waard zijn om nog even geduld te hebben.

Normaal is er altijd het tegenargument dat er altijd weer iets beters aankomt, dus dat je dan nooit een nieuw product kunt aanschaffen. Dat argument gaat in deze situatie echter niet op. Bluetooth 4 kwam zeven jaar geleden uit.

Oftewel: zulke grote stappen worden maar eens in de zoveel jaar gemaakt. Bluetooth 5 is dus een significante upgrade waar je nog jaren plezier van zult hebben. Heb jij het geduld om nog even te wachten?

Check hier ons overzicht van vijf toffe waterdichte speakers, of lees onze review van de Samsung Galaxy S8.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen