Hoe je dankzij ChatGPT in 2024 een beter betaalde baan kan vinden

Life Hacks Sam Dille 18 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

ChatGPT kan je inmiddels met alles in het leven ondersteunen. De chatbot kan je zelfs helpen bij het vinden van je droombaan. Op wel vier verschillende manieren.

Als je het gevoel hebt dat je huidige baan niet meer bij je past, is het belangrijk om actie te ondernemen. Iedereen verdient namelijk een werkplek waar die met plezier naartoe gaat.

Je kunt de avonden, weekenden en vakanties gebruiken om op zoek te gaan naar iets nieuws. Maar waar begin je? ChatGPT heeft het antwoord voor je.

Hoe ChatGPT je aan een nieuwe baan helpt

De AI-chatbot kan je met een heleboel dingen helpen. Zo ook bij het vinden van een nieuwe baan. De dienst kan je niet alleen helpen bij het vinden van vacatures, maar ook bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprekken. Hoe dat precies werkt leggen we voor je uit.

#1 Vind met hulp van AI nieuwe vacatures

Soms droom je van die ene perfecte baan, maar de passende vacature is nergens te vinden. ChatGPT kan je helpen om een beter overzicht te maken van welke baanmogelijkheden er op dit moment zijn.

Je hoeft alleen aan de dienst te vragen waar je vacatures met jouw wensen kunt vinden. De chatbot laat je vervolgens precies zien op welke plek je de jobadvertenties vindt.

#2 Laat ChatGPT jouw cv schrijven

Een sollicitatieproces begint natuurlijk bij het verzenden van een cv. Het is enorm belangrijk dat dit document er duidelijk en beknopt uitziet. De gemiddelde recruiter besteedt namelijk maar 6 seconden aan het lezen van een cv. Zorg er dus voor dat je tekst opvalt.

ChatGPT kan je hierbij helpen. Je hoeft alleen de belangrijkste punten van de vacaturewensen in te voeren, en te vragen of de chatbot er een aansluitende cv-tekst voor wil schrijven. De kans is groot dat je hier en daar wat aanpassingen moet doen. Maar over het algemeen is de tekst prima te gebruiken.

CV gemaakt
Het perfecte CV? (Afbeelding: Unsplash)

#3 Een mooi praatje maken

Zodra je een sollicitatiegesprek hebt binnengehengeld, moet je indruk maken op je nieuwe werkgever. Dat doe je door het vertellen van boeiende verhalen. Zo creëer je makkelijk een band met de recruiter, zorg je voor meer begrip en ben je makkelijker te onderscheiden van andere kandidaten.

De chatbot van OpenAI kan je helpen door antwoorden te genereren op basis van onderwerpen. Stuur jouw cv naar ChatGPT en vraag hem om een verhaal te schrijven waarbinnen jouw belangrijkste karaktereigenschappen worden behandeld. De chatbot maakt een mooi verhaal waar je de recruiter goed mee kan inpalmen.

#4 Word een kei in onderhandelen dankzij ChatGPT

Tijdens het onderhandelen van een gewenst salaris, of goede werkomstandigheden, begeef je jezelf op glad ijs. Aan de ene kant wil je geen slechte indruk maken, maar je wilt ook het salaris waar je recht op hebt. Sommige sollicitanten hebben hier talent voor, maar voor de meeste mensen is dit aardig lastig.

Geef ChatGPT eerst de belangrijkste details van je vacature en vraag of de chatbot de rol van recruiter wil spelen. Vertel de chabot dat je voorstellen gaat doen, waar hij antwoord op moet geven. Na de simulatie geeft ChatGPT je een cijfer van 1 tot 10, samen met een gedetailleerde feedback over hoe je het beter kunt doen.

Daarna kun je zelf kiezen of je verder wilt oefenen, of klaar bent voor het gesprek. Wij wensen je alvast heel veel succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen