Science fiction in het echt: China wil ondergrondse basis op maan

Ruimtevaart Jeroen Kraak 29 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is alweer vijftig jaar geleden dat er voor het laatst iemand op de maan stond. Dit was Gene Cernan, die deel uitmaakte van de Amerikaanse Apollo 17-missie. Na de Verenigde Staten heeft ook China plannen om weer mensen naar de maan te sturen.

Als het aan de NASA ligt, moet er in de komende jaren weer een Amerikaan op de maan staan. Ook andere landen zitten niet stil en willen naar het hemellichaam. Een daarvan is China, en dat land heeft ambitieuze plannen.

De basis op de maan van China

China wil de maan niet alleen bezoeken; het wil er ook blijven. Om dit te kunnen, moet het land een basis op de maan bouwen. Daarvoor heeft het zeer ingenieuze plannen. Het wil namelijk een ondergrondse maanbasis.

De ambities van China komen niet uit het niets. Het land richt zich al een langere tijd op de ruimte. Zo waren er eerder al onbemande missies naar Mars en bouwt het ook aan een eigen ruimtestation.

Dat China ondergronds wil gaan, is niet zo raar. Op de maan zijn verschillende tunnels die veroorzaakt zijn door stromend lava op het maanoppervlak. Deze zogenaamde lavabuizen ontstonden doordat het gesmolten gesteente begon af te koelen, waardoor een soort overhang ontstond. De lava eronder vloeide weg, en zo ontstonden de grotten. Zulke tunnels bestaan ook op aarde.

Een logische keuze

Eigenlijk is het best logisch dat de Chinezen hier gebruik van maken. Ze gebruiken dan natuurlijk materiaal als dak. En een goed dak in de ruimte is nodig omdat daar veel meer straling is dan op onze eigen aarde. Bovendien kunnen ze ook heel nuttig zijn voor temperatuurschommelingen op de maan, omdat deze een veel dunnere atmosfeer heeft. Als de maan dus dichter bij de zon is, is het warmer, terwijl het in de schaduw van de aarde veel kouder is.

NASA Verenigde Staten China
Zo moet het eruit gaan zien op de maan voor de Amerikanen. (Afbeelding: NASA)

Ook krijgen astronauten op de maan mogelijk te maken met inslagen van puin. Dat is een van de redenen waarom je zoveel kraters op de maan kunt zien als je met een telescoop kijkt.

Een slim idee van de Chinezen dus, al moeten we nog even wachten totdat de uitvoering begint. China plant om de basis op de maan rond 2028 te bouwen. Een bemande missie staat gepland voor 2030.

De hilarische reden waarom NASA de film Armageddon gebruikt

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen