Chinese raket staat op het punt om op aarde te storten

Wetenschap Jeroen Kraak 7 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit weekend is het zover: de Chinese raket gaat neerstorten op aarde. Waar is echter nog steeds een heel groot mysterie.

Je hebt het nieuws over de Chinese raket vast wel meegekregen. Het onbemande ruimtevaartuig is onbestuurbaar en gaat richting de aarde. Het komt dit weekend op onze aarde terecht, maar waar weten we nog steeds niet.

Op hol geslagen raket uit China stort mogelijk neer op New York

De ongecontroleerde Chinese raket

Het Chinese gevaarte weegt 18 ton en werd vorige maande de ruimte ingeschoten. Daar moest het de eerste module voor een Chinees ruimtestation afleveren. Dat ging allemaal goed, maar nu is de raket onbestuurbaar en kan het op een groot gedeelte van de wereld terechtkomen.

Wees niet bang, want Nederland blijft buiten schot. Door de baan die de raket nu om de aarde draait, kan het niet op ons terechtkomen. De meest noordelijk grens is de lijn Peking Madrid en New York en de zuidelijke lijn Ligt in Nieuw-Zeeland, Argentinië en Chili.

De Verenigde Staten houdt het allemaal nauwlettend in de gaten. Gisteren liet het wel weten dat het niet van plan is om het ruimtevaartuig uit de lucht te schieten. “Hopelijk komt die terecht ergens in zee,” liet Defensie-staatsecretaris Lloyd Austin weten.

China is niet blij

China is niet blij met alle aandacht. Het land noemt de berichtgeving een hype van de Westerse media. China zelf voorspelt dat de raket gewoon in zee terecht komt. Het zegt het ruimtevaarttuig scherp in de gaten te houden en zo nodig actie te ondernemen.

Natuurlijk is de kans dat een deel van de raket op iemands hoofd belandt klein. Laten we dan ook hopen dat het niet gaat gebeuren. Wil je het ruimtevaartuig zelf in de gaten houden? Dat kun je doen via deze link. Volgens de berekeningen komt de raket in de nacht van zaterdag op zondag op de aarde terecht. Pas een paar uur van te voren kan berekend worden waar dit precies is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen