Het heeft niet veel zin om cola door je toiletpot te jassen

Wetenschap Sabine Schults 27 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Oma’s geven van oudsher enorm handige schoonmaaktips, maar soms glipt er eentje tussen die achteraf niet helemaal logisch blijkt. Gebruik jij weleens cola om je wc of gootsteen te ontstoppen? Daar kun je dan beter meer stoppen, want volgens experts heeft het vrij weinig zin.

Cola is een veel genoemd middel om verschillende huishoudelijke problemen op te lossen. Omdat het drankje verschillende zuren bevat zou het volgens menig grootmoeder je afvoer kunnen ontstoppen, maar is het wel echt een goede ontstopper?

Cola als huishoudelijk middel

Veel mensen denken dat cola naast een verfrissend drankje ook gebruikt kan worden als huishoudelijk middel. Zo wordt cola veelvuldig gebruikt om roest te verwijderen, vlekken uit kleding te halen, ramen te zemen en om pannen te ontvetten. Ook het ontstoppen van de wc wordt vaak als toepassing genoemd, maar in de praktijk ligt dat toch anders.

Ondanks dat de zuurgraad van Coca-Cola gemiddeld ongeveer rond de 2,5 ligt, is dit volgens experts niet genoeg om een toiletpot of gootsteen te ontstoppen. Daniel Bonn van het Van der Waals-Zeeman-instituut aan de UvA zegt tegen Quest dat ‘de zuurconcentratie in gootsteenontstopper ongeveer 100 keer zo groot is als in cola’.

Niet zuur genoeg

De zuurgraad van cola is eerder te vergelijken met de pH-waarde van je maag. Die ligt gemiddeld tussen de 1,2 en de 3. Hoewel je cola dus zeker zuur te noemen is, is het lang niet zuur genoeg om als wc-ontstopper te dienen. Het heeft dus weinig zin om een 1,5-literfles door je toiletpot te jassen.

Wat kun je dan wel doen om je wc of gootsteen te ontstoppen? Een rubberen wc-ontstopper biedt vaak uitkomst.

Wc-papier zorgt voor verstopte wc
De volgende keer toch maar wat minder wc-papier gebruiken… (Afbeelding: Unsplash)

Als toiletpapier de oorzaak van de verstopping is, kan afwasmiddel een uitkomst zijn. Werkt dit niet, dan kun je aan de vloeibare gootsteenontstopper. De cola kun je in elk geval lekker in de koelkast laten staan.

De bizarre toiletrobot die laat zien dat we te lui zijn om onze eigen kont af te vegen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen