Bitcoin-crash dreigt: Nederlandse overheidsinstantie wil verbod op crypto’s

Crypto Thomas Aalderink 11 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Pieter Hasekamp, directeur van het onafhankelijke Centraal Planbureau (CPB), roept het kabinet op om serieus na te denken over een crypto-verbod. De rekenmeester verwacht dat Bitcoin en andere cryptomunten vroeg of laat zullen crashen. Dit kan vergaande gevolgen hebben, en dus vindt Hasekamp dat Nederland nu al moet ingrijpen.

Dit heeft de directeur van het Centraal Planbureau bekendgemaakt in een essay dat hij schreef voor het Financieele Dagblad. Hasekamp is zeker niet de eerste die waarschuwt voor de risico’s van Bitcoin en andere cryptomunten, maar hij is wel iemand met behoorlijk wat invloed. Het CPB wordt gezien als een belangrijk adviseur van het kabinet.

CPB heeft dringende boodschap voor het kabinet

Dat Hasekamp het kabinet nu oproept om Bitcoin in de ban te doen, komt niet als een verrassing. De afgelopen dagen waren er meerdere instanties die hun zorgen uitspraken. Zo riep het Basel Comité centrale banken op hun buffers fors te versterken als zijn cryptomunten bezitten of verhandelen. Er begint een beweging op gang te komen en volgens Hasekamp moet het kabinet snel een beslissing nemen.

“Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen”, aldus Hasekamp in het Financieele Dagblad. De directeur van het CPB verwacht dat een crypto-verbod flinke impact zal hebben en dat bijvoorbeeld de Bitcoin flink in waarde zal dalen: “Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.”

Is een Bitcoin-verbod mogelijk?

De vraag is echter of het kabinet een mogelijk Bitcoin-verbod wel van de grond kan krijgen. In 2018 werd dit namelijk ook al geprobeerd, maar toen werd een verbod op cryptomunten door Wopke Hoekstra van de hand gewezen. Reden hiervoor was dat cryptomunten niet door een financiële instelling worden uitgegeven. Dat is nog steeds het geval, en dat maakt het zeer lastig om een nationaal verbod in te voeren.

Toch zijn er landen die het wel proberen. In China is het bijvoorbeeld verboden om Bitcoin en andere munten te mijnen en bezitten, om zo het financiële systeem te beschermen. Andere landen zoals Amerika zijn nog niet zover, maar ook daar roepen toezichthouders op om tot een betere controle van cryptomunten te komen.

Is crytpo de toekomst of een gevaar?

Toch zijn er ook landen die het tegenovergestelde doen en de opkomst van cryptovaluta volledig omarmen. Zo werd afgelopen week in El Salvador Bitcoin goedgekeurd als een wettig betaalmiddel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen