Crypto update: prijs Bitcoin stabiliseert, Vitalik Buterin haalt uit in video

Tech Robert Kroes 10 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Inmiddels is de handelsdag op de Amerikaanse beurzen ook weer voorbij. Wij bekijken de actuele Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Waarom zijn de prijzen van crypto-aandelen zo volatiel? Daarnaast bekijken we hoe Vitalik Buterin een oorlog uitlokt met ‘ Faketoshi’ Craig Wright.

We beginnen uiteraard met de actuele Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Prijs Bitcoin stabiel, prijzen top 25 cryptomunten dalen

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin prijs EUR 30.040,53 ($ 36.562,60) en dat is 0,49% hoger dan tijdens het Amerikaanse slot van gisteren.

De prijzen van de andere cryptomunten uit de top 25 dalen, al is de correctie na het geweld van de laatste weken mild. InternetComputer is met een verlies van 16,84% in 24 uur de uitzondering die de regel bevestigt. Op de site van Tradeincrypto.com ziend we dat de andere live prijzen van top 25 cryptomunten meestal niet meer dan zo’n 5% dalen.

Waarom zijn de cryptoprijzen zo volatiel?

Zoals we al eerder meldden wordt de markt knap nerveus door de snel wisselende prijzen van de Bitcoin en andere cryptomunten. Dit slaat over op de prijzen van aandelen in cryptofondsen. Ook bij die aandelen zien we een grote volatiliteit. Zo steeg het aandeel CleanSpark met 13%, terwijl het aandeel Canaan, beide op de Nasdaq genoteerd, juist met 15% daalde.

Het blijkt dat fundamentele factoren hier een grote rol spelen. Zo is de koersstijging van CleanSpark volgens analisten te verklaren door de aankondiging van het bedrijf dat zij opgenomen worden in de Russell 2000 index.

De koersdaling bij Canaan zou juist veroorzaakt zijn door een gebrek aan informatie. Zo weigerden zij in eerste instantie bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers een winstverwachting voor het volgend kwartaal uit te spreken door de heftige koerscorrecties. Toen men alsnog een verwachting uitsprak was deze met ‘tussen $ 150 miljoen en $ 250 miljoen’ zo breed dat aandeelhouders dit niet waardeerden.

Daarmee luidt de voorzichtige conclusie dat de toch al risicovolle handel in cryptomunten extra risicovol wordt als je dit via aandelen in een handelsbedrijf wilt doen dat beursgenoteerd is. Het lijkt dus verstandiger om, als je in deze sector wilt investeren, rechtstreeks in cryptomunten te investeren.

Vitalik Buterin daagt ‘Faketoshi’ Craig Wright uit

Nu kan het in de Bitcoin wereld ook flink spoken. Een van de controversiële figuren die voor storm kan zorgen is Craig Wright. Hij claimt zelf dat hij Satoshi Nakamoto, de uitvinder van de Bitcoin is. Hoewel sluitend bewijs ontbreekt en de cryptowereld zo sceptisch is dat hij de bijnaam ‘Faketoshi’ kreeg, blijft Wright in zijn idee geloven. Sterker nog, omdat hij niet bepaald armlastig is en invloedrijke vrienden heeft procedeert hij erop los tegen iedereen die zijn claim in twijfel trekt. Ook mensen die de Bitcoin white paper publiceren en niet populair zijn bij Wright kunnen claims verwachten.

Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin is er nu klaar mee. In een interview opende hij vorige week de aanval op Faketoshi Craig Wright door hem een scammer te noemen en een aantal voorbeelden te geven waarom Wright volgens Buterin niet Satoshi Nakamoto kan zijn. Dit interview zie je hierna.

Waar Wright normaal de confrontatie direct aangaat blijft het nu angstvallig stil. Dit is reden voor Vitalik Buterin om er nog een schepje bovenop te doen en Wright uit te dagen om een rechtszaak aan te spannen. De gedachte hierachter is dat Wright dan met bewijs zal moeten komen om zijn aanklacht (dat Buterin smaad en laster verkondigd door te zeggen dat hij Satoshi niet is) te onderbouwen. Tot noch toe heeft Wright wederom niet gereageerd en iets zegt ons dat Buterin niet los laat. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen