Robert Kroes
Robert Kroes Tech 22 nov 2021

Crypto update: prijs Bitcoin en crypto crasht weer: chaos om grondwet

Inmiddels is de eerste handelsdag op de Amerikaanse financiële markten weer voorbij. We zien hoe de Bitcoin en top 25 crypto weer crasht na een snelle stijging. Daarnaast bekijken we de chaos na het mislukken van ConstitutionDao.

We beginnen met de live Bitcoin prijs en de prijzen van top 25 cryptomunten.

Prijs Bitcoin en prijzen top 25 crypto crashen weer

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 49.894,07 ($ 56.245,75). Dit is 5,16% lager dan gisteren rond deze tijd en ook lager dan toen de Amerikaanse markten vorige week sloten.

Ook de prijzen van de top 25 cryptomunten tonen vooral rode cijfers. Opvallende uitzondering is de Elrond (EGLD), die 11,80% winst noteert in 24 uur. De grootste verliezer is Polkadot (DOT), dat 8,14% verliest. Op de website van Tradeincrypto.com kun je alle live cryptoprijzen analyseren.

Bitcoin en crypto crashen na snelle stijging

We zien momenteel dat de Amerikaanse markt erg volatiel is. De dag begon met de voordracht voor herbenoeming van FED-voorzitter Jerome Powell. Hierop stegen de cryptokoersen snel. De Bitcoin steeg naar $ 59.550,-, maar de grens van $ 60.000,- bleek een te grote weerstand en de koersen daalden snel. Tot nu toe gaan de winstnemingen dus door.

Chaos en boosheid bij investeerders ConstitutionDAO

Inmiddels is er op Discord een fikse controverse ontstaan onder investeerders in ConstitutionDAO. De bedoeling was dat de investeerders een bedrag bijeen zouden brengen waarbij een eerste druk van de Amerikaanse Grondwet gekocht kon worden op een Sotheby’s veiling. Er waren klaarblijkelijk meer geïnteresseerden. De actie van ConstitutionDAO verliep aanvankelijk goed, maar de andere bieders konden precies zien welk bedrag opgehaald was (zo’n $ 40 miljoen dollar).

De investeerders in de ConstitutionDAO kregen overigens geen deel van de rechten op het bijzondere boekwerk, maar een stemrecht om te bepalen wat er met het exemplaar zou moeten gebeuren. Zo zou men stemmen waar en wanneer het exemplaar te zien zou zijn. Bijkomend effect was dat concurrenten door de blockchain-data precies konden zien hoe groot het budget van dit concept was. Daar deed Hedge-fund CEO Kenneth Griffin zijn voordeel mee. Hij overbood ConstitutionDAO en werd voor $ 43,2 miljoen eigenaar van de eerste druk.

Sindsdien is het chaos in de ConstitutionDAO community. Zo is er nu dus wel een pot geld, maar geen document om op te bieden. Door de ingewikkelde stortingsprocedure en vele transactiekosten onderweg is het voor veel investeerders niet rendabel om hun investering terug te halen. Ook geven de developers tegenstrijdige verklaringen af over de toekomst van het project. Daardoor voelen veel investeerders zich misleidt, maar omdat zij nooit eigenaar van het document zouden worden bestrijden de developers dat weer. Wat we op dit moment zeker weten is dat Discord volloopt met boze investeerders en dat er een pot van $ 40 miljoen staat waarvan niemand een idee heeft wat ermee gaat gebeuren. Eens te meer een wijze les om goed te onderzoeken wat een bepaalde investering inhoudt en welke scenario’s er voor handen zijn als er kinken in de kabel komen. Wij blijven de ontwikkelingen uiteraard volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Crypto update: prijs Bitcoin en crypto crasht weer: chaos om grondwet
Sluiten