Vijf redenen om (niet) een elektrische tandenborstel te kiezen

Gadgets Ilona Braam 17 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Elektrische tandenborstels bestaan tegenwoordig in allerlei vormen en maten en de één kan zelfs nog meer trucjes tijdens het poetsen doen dan de ander. Mocht je overwegen om ook over te stappen op een elektrische tandenborstel, zijn dit de vijf redenen om het wel of juist niet te doen.

Schonere tanden

Volgens verschillende onderzoeken zouden je tanden schoner worden met een elektrische tandenborstel, vergeleken met een normale tandenborstel. Plak zou beter verwijderd worden en je tandvlees zou minder kans hebben om ontstoken te worden. Veel tandartsen raden ook aan om elektrisch te gaan, dus dat zou een reden kunnen zijn om inderdaad over te stappen. Uiteraard zijn de cijfers uit de onderzoeken gebaseerd op gemiddelden en zou het kunnen dat jij toevallig dusdanig zorgvuldig poetst met je normale tandenborstel, dat je tanden schoner worden dan bij de gemiddelde persoon met een elektrisch exemplaar.

man tanden

Handige en leuke features

Een groot voordeel van elektrische tandenborstels is dat ze komen met allerlei handige features en opties. Zo komen sommigen met een timer, die je kan vertellen wanneer het tijd is om van kant te wisselen. Ook zijn er soms verschillende standen om bijvoorbeeld grondig schoon te maken of om je gebit witter te krijgen. Voor kinderen zijn er zelfs tandenborstels met apps, waarin spelletjes gespeeld kunnen worden. Het maakt het allemaal wel net een beetje leuker, waardoor je wat meer zin hebt om je tanden te gaan poetsen.

Brush Monster AR tandenborstel

Uitkomst voor mensen met behendigheidsproblemen

Voor mensen die bijvoorbeeld problemen hebben met het bewegen van hun armen en handen, is een elektrische tandenborstel een grote uitkomst. Omdat het apparaat zelf al heen en weer gaat of ronddraait, hoef je eigenlijk zelf verder niks te doen behalve de tandenborstel in de buurt van je tanden houden. Als mensen wat ouder worden, krijgen ze soms wel eens problemen met de fijne motoriek en een elektrische tandenborstel is in dat geval briljant. Het hoeft echter niet alleen door ouderdom te komen. Er zijn verschillende redenen, waarom mensen behendigheidsproblemen zouden kunnen hebben.

elektrische vs normale tandenborstel

Elektrische tandenborstel relatief duur

Een nadeel aan elektrische tandenborstels is helaas dat ze toch wel behoorlijk prijzig kunnen zijn. Uiteraard heb je daar gradaties in en kun je op zich voor een redelijke prijs wel een simpele variant vinden. Het probleem blijft echter wel, dat je telkens nieuwe opzetstukjes nodig hebt en dat die doorgaans wel wat duurder zijn dan een nieuwe normale tandenborstel. Ook verslijten ze sneller dan een standaard tandenborstel, omdat ze een stuk meer bewegen en draaien. Naast de simpele elektrische exemplaren, heb je modellen die nog net niet een appje voor je kunnen versturen. Deze kunnen met behoorlijke prijskaartjes komen, waardoor je wel twee keer nadenkt voordat je overstapt op elektrisch.

elektrische tandenborstsel Philips Sonicare

Niet voor mensen met gevoelige tanden

Een ander nadeel is dat mensen met gevoelige tanden en gevoelig tandvlees eigenlijk uit de buurt van elektrische tandenborstels moeten blijven. Het op hoge snelheid bewegen en soms pulseren van de dingen, is niet al te geweldig als het allemaal wat gevoeliger is in je mond. De borstels zijn doorgaans ook best hard, waardoor het over het algemeen beter is om gewoon met de hand te poetsen. Er zijn wel een paar tandenborstels die met een modus komen voor gevoelige tanden. Dat zou dan wel een optie kunnen zijn. Maar als er al verschillende modussen zijn, zal het niet om een goedkope tandenborstel gaan. Het is misschien dan toch ook zonde dat je de rest van de features niet kunt gebruiken.

Als je hebt besloten dat je inderdaad toch een elektrische tandenborstel wilt gaan kopen, kom je erachter dat er nog behoorlijk wat verschillende modellen zijn. Op deze dingen moet je letten. wanneer je een elektrische tandenborstel gaat uitzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen