6 ontnuchterende feiten over toiletpapier, dat we nu zo onnodig hamsteren

Wetenschap Alrik de Jong 17 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Mensen hebben de afgelopen dagen veel over corona gelezen en gezien, waardoor ze een beetje in paniek zijn geraakt. Logisch. Minder logisch is de collectieve reactie om massaal toiletpapier in te slaan. Zes ontnuchterende feiten die je misschien doen stoppen met hamsteren.

1. Toiletpapier vindt zijn oorsprong in China

De ironie wil dat toiletpapier net als het coronavirus COVID-19 zijn oorsprong vindt in China, zo is te lezen in een boek van Joseph Needham (1900-1995). Deze Britse academicus heeft een deel van zijn leven gewijd aan de geschiedenis van papier in China. In de 2e eeuw voor Christus werd papier in China al gebruikt om voorwerpen te verpakken, maar pas in het jaar 598 na Christus werd er voor het eerst geschreven over toiletpapier. „Papieren uit de De Vier Boeken en De Vijf Klassiekers, ik zou ze niet voor toiletdoeleinden durven gebruiken”, aldus de Chinese schrijver en politicus Yan Zhitui. Tijdens de latere Tang-dynastie (618-907) schreef een Arabische reiziger over het fenomeen. „Chinezen wassen zich niet met water als ze hun behoeften hebben gedaan; ze vegen zichzelf alleen af met papier”, noteerde de reiziger.

2. Aloë vera en aambeien

Eeuwen later, in 1857 om precies te zijn, werd er in de Verenigde Staten voor het eerst machinaal toiletpapier gedrukt door Joseph Gayetty, die bekendstaat als de uitvinder. Hij drenkte het papier in aloë vera en verkocht het per losse vellen, vooral aan mensen met aambeien. Maar de New Yorkse zakenman Seth Wheeler ging er in 1871 als eerste met het patent vandoor. In 1891 verwierf hij nog eens een nieuw patent op de tot vandaag gebruikte vorm en gebruikswijze om de rollen af te wikkelen.

toiletpapier, hamsteren, feiten
(Afbeelding: Wikimedia)

3. 27 rollen per dag, 27.000 bomen per dag

Dit is een goede om te onthouden: een gemiddeld westers huishouden gebruikt 115 wc-rollen per jaar. Per persoon gebruikt een westerling gemiddeld 8,6 velletjes toiletpapier per toiletbeurt, 57 velletjes per dag en 27 rollen per jaar. Veel Nederlanders zullen dankzij het hamsteren de komende jaren vooruit kunnen. Dagelijks worden er 27.000 bomen gekapt voor het wereldwijde gebruik aan toiletpapier. Dit blijkt uit cijfers van de Royal Geographical Society.

4. Onhygiënisch

Die 27.000 bomen worden dagelijks gekapt voor de behoefte van ongeveer 30 procent van de wereldbevolking. Veel mensen hebben er simpelweg geen geld voor, maar in grote delen van de wereld, zoals India en Japan, wordt toiletpapier ook als onhygiënisch gezien.

5. Afvegen met Adolf Hitler

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was toiletpapier bedrukt met een print van Adolf Hitler erg populair in verschillende delen van de wereld. Vorig jaar werd er een rol met twintig velletjes teruggevonden en geveild voor 198 pond bij Chorley’s Auctioneers in Gloucestershire. Ook toiletpapier met George W. Bush en Osama bin Laden is tijdelijk populair geweest.

toiletpapier, hamsteren, adolf hitler, corona
(Afbeelding: Chorley’s Auctioneers)

De psychologie achter het hamsteren van toiletpapier

Op 19 december 1973 vertelde talkshowpresentator Johnny Carson tijdens de NBC Tonight Show dat er een ernstig tekort zou zijn aan toiletpapier. Mensen namen hem serieus en gingen massaal toiletpapier hamsteren. Het duurde drie weken voordat de supermarkten de schappen weer normaal gevuld hadden. Nu, tijdens de coronacrisis, zie je in wezen hetzelfde gebeuren. Al komt het nu niet voort uit een grap.

Check ook: Facebook, Google en Twitter (en meer) gaan misinformatie coronavirus te lijf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen