Formule 1 neemt richting 2026 enorme duurzame stappen

Tech Wesley Akkerman 27 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

De organisatie achter Formule 1 is zich bewust van de druk die het uitoefent op het milieu en laat nu weten daar meer aan te willen doen. Eén van de kernpunten van het plan is om alle auto’s in de race op duurzame brandstof te laten rijden. Het doel is om de huidige plannen voor 2026 te behalen.

De Formule 1-organisatie claimt aan duurzame brandstof te werken die gebruikt kan worden in elke F1-auto. Maar die brandstof zou je ook prima in normale auto’s kunnen gebruiken. In dit seizoen gebruiken de F1-wagens al E10-brandstof. Daarin zit al tien procent volledig duurzame ethanol; binnen nu en vier jaar moet de organisatie stappen ondernemen om dat percentage te vertienvoudigen.

Formule 1 wil races duurzaam maken

Maar de Formule 1 is er zeker van dat ze dit doel gaat halen. “We werken aan E-brandstof waarbij de koolstofcyclus volledig neutraal is”, aldus een officieel statement. “De koolstof die we gebruiken voor de productie van de brandstof is dan gelijk aan de koolstof die vrijkomt vanuit de interne verbrandingsmotor. Dat houdt in dat de motoren geen extra kooldioxide toevoegen aan de atmosfeer.”

Android Formule 1
Android-logo op Formule 1-wagen (Afbeelding: McLaren Racing)

Ross Brawn, de F1 managing director of motorsports, hoopt dat wanneer de brandstof breed beschikbaar is, de uitstoot wereldwijd omlaag gaat. Dat is met name handig voor gebieden waar elektrisch rijden (voorlopig) geen oplossing is.

Dit gaat de goede kant op

Pat Symonds, F1’s chief technical officer, laat weten dat de organisatie voorlopig op schema ligt: “We werken hiervoor samen met Aramco (staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië, red.) en hebben reeds 39 verschillende soorten brandstof getest. Hierdoor begrijpen we beter wat het effect van verschillende blends is.”

Nu is het afwachten. De komende vier jaar liggen de plannen voor de Formule 1 in elk geval klaar. Laten we hopen dat de organisatie achter de motorsport de doelen blijft behalen, zodat iedereen kan blijven genieten van de races.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Formule 1

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen