Full Self-Driving: Tesla komt eindelijk met grote bèta-update

Elektrische auto's Wesley Akkerman 16 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Tesla, de bekende fabrikant van autonome auto’s, brengt een grote bèta-update uit voor het zelfrijdende systeem Full Self-Driving. De bèta is aanvankelijk beschikbaar voor een relatief beperkte groep testers. Echter, wanneer blijkt dat alles soepel verloopt, dan krijgen meer gebruikers toegang tot de update.

Sinds oktober 2020 werkt Tesla aan de bèta van Full Self-Driving. Dit is een vroege versie van de zelfrijdende software. Het idee achter het systeem is dat de auto van punt a naar punt b kan komen, zonder dat je ondertussen hoeft in te grijpen als bestuurder. Echter, zo ver is de software momenteel nog niet.

Full Self-Driving van Tesla

Daarom test Tesla de software intensief. Dat gebeurt met eigen auto’s, maar ook met gekochte auto’s. Wanneer consumenten meedoen aan de bèta, dan zijn ze zelf verantwoordelijk voor eventuele ongelukken. Ze moeten dus altijd waakzaam blijven en de controle kunnen overnemen wanneer de situatie daarom vraagt.

Hoe Tesla ervoor zorgt dat je elektrische auto minder snel gestolen wordt
Tesla Model 3 (Afbeelding: Tesla)

Hoewel er al een hoop goed gaat, gaat er ook nog wel eens wat mis. Twee stappen vooruit, één stap achter uit — dat idee. De fabrikant brengt daarom geregeld grote en kleine updates uit, die ervoor zorgen dat het systeem steeds beter werkt. De huidige update is vrij groot, dus we nemen enkele hoogtepunten mee vanuit het overzicht.

Update voor zelfrijdende software

Zo kan de auto nu beter bepalen hoe de geometrie van de rijweg precies is. Daarnaast begrijpt die het recht van overpad-principe beter, ook wanneer die de navigatie niet kan volgen. Ook voorspelt de Tesla veel beter wat de verwachte snelheid wordt van motors, rolstoelen, scooters en voetgangers, wanneer ze dichtbij zijn.

De auto houdt bovendien omliggende objecten nog beter in de gaten en moet beter kunnen parkeren. Natuurlijk is het zo dat de autonome auto al een hoop kan, dus het gaat hier om percentagewerk. De zelfrijdende auto wordt steeds beter in het automatisch uitvoeren van taken, maar dan nog is er nog een lange weg te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen