Dit zijn volgens ons de allerbeste games van 2023

Games Rik Claessen 25 dec 2023
Leestijd: 6 minuten

Dit jaar bracht ons een heleboel gave spellen. Opvallend veel sequels deden het ontzettend goed. Het maakte de keuze extra moeilijk, maar dit zijn de beste games van 2023.

Het jaar zit er weer op en dat betekent terugblikken op wat de gamingindustrie ons dit jaar bracht.

Er zat  genoeg bagger tussen met  spellen als Redfall en The Lord of the Rings: Gollum, waar de productie gehaast voelt en de algehele ervaring nog aardig wat te wensen overliet.

Op het gebied van gamingnieuws was dit jaar erg interessant. Zo nam Microsoft Activision en de bijhorende Call of Duty games over, verschenen meerdere series of films over games, zoals HBO’s The Last of Us of The Super Mario Bros. Movie en kregen we op de valreep nog de langverwachte trailer van Grand Theft Auto VI.

De beste games van 2023

Het daadwerkelijke gamen was een waar genot dit jaar. En dat is allemaal te danken aan deze prachtspellen. We vonden ze zo goed omdat ze ons verrasten, originaliteit toonde of gewoon heel erg leuk waren. Hier zijn de zeven beste games van 2023.

Lies of P

Verkrijgbaar op: Playstation 4/5, Windows PC, Xbox Series X/S

Bij de uitspraak ‘Dark Souls is écht heel makkelijk’ heb je kans dat je neus groeit. Die gedachten hadden ze bij het Zuid-Koreaanse Neowiz ook toen ze Lies of P bedachten. Deze combinatie van Pinocchio met Dark Souls is zo goed dat je haast vergeet dat From Software, de ontwikkelaar van de Dark Souls games, niets te maken heeft met deze game.

Lies of P levert een angstaanjagende parodie op het Pinocchio-verhaal dat veel weg heeft van Bloodborne met zijn victoriaanse stijl. Strakke gameplay met uitdagende gevechten houden het spel spannend van begin tot eind. Bovendien is het door de verschillende speelstijlen leuk om het spel overnieuw te beginnen. Als je dat aandurft natuurlijk.

Neowiz

Star Wars Jedi: Survivor

Verkrijgbaar op: Playstation 5, Windows PC, Xbox Series X/S

Het prachtige vervolg op Star Wars Jedi: Fallen Order beloofde bij de eerste geruchten al een topper te worden. Star Wars Jedi: Survivor bouwt voort op alle elementen die het eerste deel zo’n succes maakt en breidt daar flink op uit. Meer actie, meer beweging en meer manieren om met je lightsaber op vijanden in te hakken.

Niet alleen in de actie scoort Star Wars Jedi: Survivor. De wereld in het intergalactische conflict voelt levendig met personages die écht indrukken achterlaten. Bij dit deel is The Force nog meer bij ons dan bij het voorgaande spel.

Star Wars Jedi: Survivor is een top vervolg op het eerste deel en daarom een van de beste games van 2023
EA, Lucasfilm, Respawn

Hogwarts Legacy

Verkrijgbaar op: Playstation 4/5, Windows PC, Xbox Series X/S/, Xbox One, Nintendo Switch

Voel je je eigen een echte Gryffindor of toch meer een Hufflepuff? Het maakt niet uit in Hogwarts Legacy, want het is hoe dan ook een magische ervaring. Iconische spreuken als wingardium leviosa en het onvergeeflijke avada kedavra zijn slechts een zwaai van de toverstok verwijdert in deze open-world game.

Hogwarts mag dan wel in de titel van het spel zitten, spelers krijgen de mogelijkheid om ook verder dan het toverkasteel te ontdekken. En dat onderscheidt Hogwarts Legacy zo van eerdere Wizarding World games. Matten met trollen, vliegen op bezemstelen of alle geheimen van het immense Zweinstein ontdekken, het komt allemaal aan bod in Hogwarts Legacy. Toch niet helemaal tevreden met je gekozen tovernaarshuis? Speel het spel vooral opnieuw, ieder huis heeft namelijk zijn eigen quests en personages die het allemaal waard zijn. Zelf ben ik een echte Hufflepuff, maar had minstens net zoveel plezier bij Ravenclaw en Slytherin.

Hogwarts Legacy, PlayStation 5, Xbox Series Beste games van 2023, Harry Potter
Overal in het kasteel valt wel iets te ontdekken (Afbeelding: Portkey Games / Warner Bros.)

Metroid Prime Remastered

Verkrijgbaar op: Nintendo Switch

Metroid Prime Remasterd voorziet ons jeugdsentiment niet alleen met likje HD-verf, maar blijkt ook uitdagend genoeg om na al die jaren nog eens te proberen. Deze remaster volgt het eerste driedimensionale avontuur van Samus Aran. Een belangrijk startpunt voor de volgende 3D Metroid games

Het spel brengt ons een mooie opgepoetste versie van Metroid Prime. Je ziet nu nog beter welke aliens je het leven zuur willen maken en de eurekamomenten van de puzzels voelen intenser dan bij het origineel. Daarnaast is het spel een flinke uitdaging met save points die best ver uit elkaar liggen. Toch is het elke druppel bloed, zweet of tranen waard om de wereld van Metroid Prime Remastered te duiken.

Metroid Prime Remastered levert nostalgie in 4k. Voor ons is het daarom een van de beste games van 2023
Nintendo

Spider-Man 2

Verkrijgbaar op: Playstation 5

Wat is beter dan één Spider-Man? Twee Spider-Mannen! Gooi daar dan nog een groter en levendiger New York, een hele bups aan iconische schurken, en ronduit gave manieren om de stad door te slingeren bij en je hebt een perfect vervolg op Spider-Man (PS4).

Spider-Man 2 is het perfecte vervolg op de perfecte superheldengame

Deze game bracht ook het beste in de PS5 naar boven. Neem als voorbeeld de naadloze transitie van Peter Parkers Spider-Man naar Miles Morales’ chille versie van de webslingeraar. Beide superhelden zijn hun compleet eigen versie van Spidey wat terug te zien valt in de gameplay. Het gevolg: een indrukwekkend spel dat jou met gemak uren in zijn webben verstrikt.

Spider-Man 2 haalt het beste in de PS5 naar boven. Daarom is het voor ons een van de beste games van 2023
Marvel, Insomniac

Baldur’s Gate 3

Verkrijgbaar op: Playstation 5, Windows PC, Xbox Series X/S

Of je nou van role-playing games houdt of niet: Baldur’s Gate 3 heeft de Game Awards van dit jaar niets voor niets gewonnen. Een succes dat het spel niet alleen te danken heeft aan de groeiende populariteit van Dungeons & Dragons, waar Baldur’s Gate 3 op gebaseerd is. Het mag dan wel geen sandbox-game zijn, het spel geeft de speler een haast oneindig aantal opties om vijanden te verslaan.

Sterker nog: er hoeft soms niet eens geknokt te worden. Als je personage een vlotte babbel heeft, kunnen sommige gevechten voorkomen worden. Ook het babbelen, en soms meer dan dat, tussen de verschillende personages die je tegenkomt voelen organisch en bieden diepgang in deze toch al fantasierijke wereld. En dat allemaal door te rollen met een paar digitale dobbelstenen.

Baldur's Gate 3 geeft spelers ontelbare mogelijkheden. Daarom is het voor ons een van de beste games van 2023
Larian

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Verkrijgbaar op: Nintendo Switch

Dit jaar blijkt een succesjaar voor de sequels. En de laatste toevoeging aan deze lijst van games is geen uitzondering. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom biedt spelers nog meer vrijheid dan voorganger Breath of The Wild. Met nieuwe gamemechanics die draaien om het bouwen van allerlei gekke machines en constructies om puzzels op te lossen, geeft het spelers meerdere opties om Hyrule te redden.

Voordat het spel uit was verheugden we ons al om de vliegende eilanden die boven Hyrule te zien waren te ontdekken. Onze ogen speurden de lucht af, waardoor we compleet verrast werden door de ondergrondse spiegelwereld die Nintendo tot de release voor ons verborgen hield.

Het spel geeft ons ontelbare adembenemende momenten: de eerste keer de diepe duisternis van The Depths induiken of rondvliegen op je eigen gemaakte dubbeldekker van bij elkaar gesprokkelde materialen. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom heeft het allemaal: creativiteit, puzzels, epische gevechten en een immense wereld waar in elk hoekje wel iets verstopt zit. Het garandeert een ervaring waar je met gemak honderden uren in verzeild raakt.

Urenlange ontdekkingstochten door Hyrule zijn gegarandeerd bij The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Daarom is het voor ons een van de beste games van 2023
Nintendo

We zijn benieuwd welke spellen 2024 ons brengt. Voor alle ins en outs, reviews en andere gave content zit ook volgend jaar weer goed bij ons!

Dit zijn de vijf beste games van 2022 (volgens Metacritic)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen